Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejny przepis na pasztet z soczewicy- tym razem uzylam czerwonej i musze przyznac, jestem bardzo pozytywnie zaskoczona efektem. Pasztet jest pyszny :) Do pieczenia uzylam jednorazowej, aluminiowej foremki dlugosci 24 cm.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4069
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415959
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2730
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4069
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415959
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2730
Składniki
Soczewice zalac 2 szklankami wody i gotowac na wolnym ogniu, az nasiona beda miekkie, a woda odparuje. Zostawic mase do calkowitego wystudzenia.
Cebule pokroic w drobniutka kostke, marchew, seler i pietruszke zetrzec na tarce o malych oczkach. Pieczarki pokroic w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzac olej, wrzucic cebule i pieczarki, smazyc na wolnym ogniu, az cebula sie zeszkli. Dodac warzywa i smazyc je, az beda miekkie (w razie potrzeby podlac odrobina oleju).
Ugotowana, zimna soczewice przelozyc do miski, dodac przyprawy, pestki dyni i slonecznika oraz posiekana natke pietruszki. Dodac ciepla mase pieczarkowo- warzywna i dobrze wymieszac. Dodac jedno jajko, i jesli masa jest rzadka, bulke tarta. Dokladnie, delikatnie wymieszac.
Foremke posmarowac cienko tluszczem, przelozyc przygotowany pasztet- piec w nagrzanym do 180-200 stopni piekarniku ok 40-50 minut- do momentu zezlocenia sie skorki na pasztecie.