Pasztet z dodatkiem drobiu i śliwki. Pasztet można zamrozić dlatego warto przygotować od razu większą porcję.
Pasztet z indykiem
Składniki
- 1kg łopatki wieprzowej
- 3 udka z kurczaka
- 1 kg mięsa z udźca indyka (bez kości)
- 500g surowego boczku wieprzowego
- 300g wątróbki drobiowej
- 3 jajka
- 3 czerstwe bułki
- 4 cebule
- pęczek włoszczyzny
- garść suszonych śliwek
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek
Składniki
- 1kg łopatki wieprzowej
- 3 udka z kurczaka
- 1 kg mięsa z udźca indyka (bez kości)
- 500g surowego boczku wieprzowego
- 300g wątróbki drobiowej
- 3 jajka
- 3 czerstwe bułki
- 4 cebule
- pęczek włoszczyzny
- garść suszonych śliwek
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek

Etapy przygotowania
Łopatkę i boczek kroimy w dużą kostkę, wkładamy do dużego garnka, dodajemy udka i pokrojone mięso z indyka. Zalewamy zimną wodą tak, by przykryła mięso, dodajemy pęczek włoszczyzny, ziele angielskie, liście laurowe i łyżeczkę soli i wstawiamy na panik o średniej mocy i gotujemy, aż mięso będzie miękkie (1,5h). Wyłączamy palnik, do wywaru wrzucamy na 5 minut wątróbkę, by się sparzyła. Wyjmujemy, a mięso Cebule kroimy w kostkę lub piórka, podsmażamy na łyżce tłuszczu, odstawiamy do przestudzenia. Bułki zalewamy wywarem z gotowania mięsa, gdy się namoczą lekko odciskamy. Mięso, wątróbkę, cebule, bułki przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Wszystko mieszamy dokładnie z dużej misce, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, startą gałką muszkatołową, dodajemy żółtka, w razie potrzeby wlewamy trochę wywaru z gotowania mięsa. Masa nie może być sucha. Śliwki kroimy w paseczki, łączymy z masą. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Następnie przekładamy do foremek wysmarowanych smalcem i obsypanych bułką tartą. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu pasztet schładzamy w lodówce.

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 3337

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 181
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 3337

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 181



Składniki
- 1kg łopatki wieprzowej
- 3 udka z kurczaka
- 1 kg mięsa z udźca indyka (bez kości)
- 500g surowego boczku wieprzowego
- 300g wątróbki drobiowej
- 3 jajka
- 3 czerstwe bułki
- 4 cebule
- pęczek włoszczyzny
- garść suszonych śliwek
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek
Łopatkę i boczek kroimy w dużą kostkę, wkładamy do dużego garnka, dodajemy udka i pokrojone mięso z indyka. Zalewamy zimną wodą tak, by przykryła mięso, dodajemy pęczek włoszczyzny, ziele angielskie, liście laurowe i łyżeczkę soli i wstawiamy na panik o średniej mocy i gotujemy, aż mięso będzie miękkie (1,5h). Wyłączamy palnik, do wywaru wrzucamy na 5 minut wątróbkę, by się sparzyła. Wyjmujemy, a mięso Cebule kroimy w kostkę lub piórka, podsmażamy na łyżce tłuszczu, odstawiamy do przestudzenia. Bułki zalewamy wywarem z gotowania mięsa, gdy się namoczą lekko odciskamy. Mięso, wątróbkę, cebule, bułki przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Wszystko mieszamy dokładnie z dużej misce, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, startą gałką muszkatołową, dodajemy żółtka, w razie potrzeby wlewamy trochę wywaru z gotowania mięsa. Masa nie może być sucha. Śliwki kroimy w paseczki, łączymy z masą. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Następnie przekładamy do foremek wysmarowanych smalcem i obsypanych bułką tartą. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu pasztet schładzamy w lodówce.