Bardzo lubię takie domowe pasztety,a ten kaszą i grzybami jest naprawdę dobry.
Pasztet z kaszą i indykiem
Składniki
- udziec indyczy 1 kg
- kasza jęczmienna ugotowana 2 szklanki
- suszone grzyby (borowiki) 6
- wątróbka drobiowa 20 dkg
- marchew 2
- seler (korzeń) kawałek
- korzeń pietruszki 1
- por kawałek
- cebula 1
- wędzony boczek kilka plasterków
- gałka muszkatolowa 1 łyżeczka
- jajka 2
- pieprz,sól do smaku
- zioła prowansalskie 2 łyżeczki
Składniki
- udziec indyczy 1 kg
- kasza jęczmienna ugotowana 2 szklanki
- suszone grzyby (borowiki) 6
- wątróbka drobiowa 20 dkg
- marchew 2
- seler (korzeń) kawałek
- korzeń pietruszki 1
- por kawałek
- cebula 1
- wędzony boczek kilka plasterków
- gałka muszkatolowa 1 łyżeczka
- jajka 2
- pieprz,sól do smaku
- zioła prowansalskie 2 łyżeczki

Etapy przygotowania
udziec ugotować wraz z warzywami,wątróbkę udusić na maśle,grzyby ugotować
miękkie mięso ,wątróbkę,grzyby i warzywa zemleć dwa razy,dodać jajka,kaszę,przyprawy
masę dokładnie wymieszać i wlożyć do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką
na wierzchu pasztetu ułożyć plasterki boczku,piec 40 -50 minut w temperaturze 180 stopni,podawać na zimno z sosem tatarskim,chrzanem lub żurawiną
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 85

Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17827
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 457
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 5448

Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2840
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 85

Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17827
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 457
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 5448

Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2840



Składniki
- udziec indyczy 1 kg
- kasza jęczmienna ugotowana 2 szklanki
- suszone grzyby (borowiki) 6
- wątróbka drobiowa 20 dkg
- marchew 2
- seler (korzeń) kawałek
- korzeń pietruszki 1
- por kawałek
- cebula 1
- wędzony boczek kilka plasterków
- gałka muszkatolowa 1 łyżeczka
- jajka 2
- pieprz,sól do smaku
- zioła prowansalskie 2 łyżeczki
udziec ugotować wraz z warzywami,wątróbkę udusić na maśle,grzyby ugotować
miękkie mięso ,wątróbkę,grzyby i warzywa zemleć dwa razy,dodać jajka,kaszę,przyprawy
masę dokładnie wymieszać i wlożyć do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką
na wierzchu pasztetu ułożyć plasterki boczku,piec 40 -50 minut w temperaturze 180 stopni,podawać na zimno z sosem tatarskim,chrzanem lub żurawiną
Przepis i wykonanie jak zawsze na "6",pozdrawiam serdecznie dawno pani nie było .
Musi być pyyyszneee :) przepis wykorzystam jeszcze w tym tygodniu :)