Delikatny i rozpływający się w ustach pasztet z królika.
Pasztet z królika
Składniki
- 1 królik
- 250 g wątróbki drobiowej
- 0,5 kg podgarla
- 4 jajka
- 1 korzeń pietruszki
- 2 średniej wielkości marchewki
- po kawałku selera i pora
- 2 cebule
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 2 owoce jałowca
- majeranek
- papryka słodka
- Sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżka masła
- 5 łyżek bułki tartej
Składniki
- 1 królik
- 250 g wątróbki drobiowej
- 0,5 kg podgarla
- 4 jajka
- 1 korzeń pietruszki
- 2 średniej wielkości marchewki
- po kawałku selera i pora
- 2 cebule
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 2 owoce jałowca
- majeranek
- papryka słodka
- Sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżka masła
- 5 łyżek bułki tartej

Etapy przygotowania
Królika i podgarle wyporcjować i włożyć do garnka. Dodać włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec i lekko posolić. Gotować do miękkości. Ugotowane mięso wyjąć, oddzielić od kości, zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Na maśle podsmażyć wątróbkę. Krótko, aby tylko się ścięła. Również zmielić i dodać do pasztetu. Do masy wbić jajka, dosypać bułki tartej, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową, majerankiem i słodką papryką. Masę dobrze wyrobić i włożyć do keksówki (bądź dwóch - w zależności od ilości masy).
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Pasztet piec przez ok. 1 godzinę.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Mleko
- Orzechy
- Włoskie
- Ciasta
- Kremy
- Dla zdrowia
Odsłon: 225

Nie ma lepszych wyrobów od domowych. Czy salceson, pasztetowa, mielonka, zaws...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Czeska
- Polska
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 325
Ostatnio komentowane przepisy

Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Mleko
- Orzechy
- Włoskie
- Ciasta
- Kremy
- Dla zdrowia
Odsłon: 225

Nie ma lepszych wyrobów od domowych. Czy salceson, pasztetowa, mielonka, zaws...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Czeska
- Polska
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 325



Składniki
- 1 królik
- 250 g wątróbki drobiowej
- 0,5 kg podgarla
- 4 jajka
- 1 korzeń pietruszki
- 2 średniej wielkości marchewki
- po kawałku selera i pora
- 2 cebule
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 2 owoce jałowca
- majeranek
- papryka słodka
- Sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżka masła
- 5 łyżek bułki tartej
Królika i podgarle wyporcjować i włożyć do garnka. Dodać włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec i lekko posolić. Gotować do miękkości. Ugotowane mięso wyjąć, oddzielić od kości, zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Na maśle podsmażyć wątróbkę. Krótko, aby tylko się ścięła. Również zmielić i dodać do pasztetu. Do masy wbić jajka, dosypać bułki tartej, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową, majerankiem i słodką papryką. Masę dobrze wyrobić i włożyć do keksówki (bądź dwóch - w zależności od ilości masy).
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Pasztet piec przez ok. 1 godzinę.