Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny i rozpływający się w ustach pasztet z królika.
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 455
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 210
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 455
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 210
Przepis dnia
Składniki
Królika i podgarle wyporcjować i włożyć do garnka. Dodać włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec i lekko posolić. Gotować do miękkości. Ugotowane mięso wyjąć, oddzielić od kości, zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Na maśle podsmażyć wątróbkę. Krótko, aby tylko się ścięła. Również zmielić i dodać do pasztetu. Do masy wbić jajka, dosypać bułki tartej, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową, majerankiem i słodką papryką. Masę dobrze wyrobić i włożyć do keksówki (bądź dwóch - w zależności od ilości masy).
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Pasztet piec przez ok. 1 godzinę.