Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 7952
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 77
Co powiesz na pączki czekoladowe z dodatkiem kakao i tłustego twarogu? Oto św...
Odsłon: 1020
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 7952
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 77
Co powiesz na pączki czekoladowe z dodatkiem kakao i tłustego twarogu? Oto św...
Odsłon: 1020
Składniki
Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę i czosnek obrać , zeszklić na rozgrzanym oleju. Bułkę odcisnąć i wymieszać z mięsem , czosnkiem i cebulą , 1 jajem , musztardą oraz natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C / z termoobiegiem : 200 st.C /. Z ciasta odkroić kawałek wielkości keksówki , resztą wyłożyć nasmarowaną tłuszczem keksówkę , aby ciasto lekko wystawało poza formę. Nakłuć widelcem . Rozłożyć masę mięsną i przykryć odłożonym kawałkiem ciasta. Białko oddzielić od żółtka i osobno roztrzepać. Białkiem posmarować wierzch i brzegi ciasta. Brzegi zagiąć do środka i lekko docisnąć. Ciasto posmarować żółtkiem. Włożyć do piekarnika. Po 15 minutach , gdy ciasto się zrumieni, temperaturę zmniejszyć do 200 stopni C / z termoobiegiem do 180 stopni C /. Pasztet przykryć folią aluminiową i piec jeszcze 45-50 minut. Podawać z sałatą.