Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1612
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 712
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 697
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 289
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1612
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 712
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 697
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 289
Składniki
Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę i czosnek obrać , zeszklić na rozgrzanym oleju. Bułkę odcisnąć i wymieszać z mięsem , czosnkiem i cebulą , 1 jajem , musztardą oraz natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C / z termoobiegiem : 200 st.C /. Z ciasta odkroić kawałek wielkości keksówki , resztą wyłożyć nasmarowaną tłuszczem keksówkę , aby ciasto lekko wystawało poza formę. Nakłuć widelcem . Rozłożyć masę mięsną i przykryć odłożonym kawałkiem ciasta. Białko oddzielić od żółtka i osobno roztrzepać. Białkiem posmarować wierzch i brzegi ciasta. Brzegi zagiąć do środka i lekko docisnąć. Ciasto posmarować żółtkiem. Włożyć do piekarnika. Po 15 minutach , gdy ciasto się zrumieni, temperaturę zmniejszyć do 200 stopni C / z termoobiegiem do 180 stopni C /. Pasztet przykryć folią aluminiową i piec jeszcze 45-50 minut. Podawać z sałatą.