Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pasztet z pistacjami"
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 1809
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1172
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2260
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 1809
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1172
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2260
Składniki
170 min • Porcja 100 g ok. 310 kcal • Przepis na 18-20 porcji.
Boczek, mięso wieprzowe, karczek kroję w średnią kostkę. Obieram warzywa. Mięso z warzywami, zielem, liściem laurowym i pieprzem zalewam zimną wodą 2 cm nad mięsem.
Gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie mięciutkie. Gdy wszystko lekko przestygnie, wkładam bułkę. Zostawiam do wystudzenia.
Do szklanki odlewam trochę gorącego wywaru i moczę w nim pistacje ok. godziny. Na maśle klarowanym podsmażam wątróbkę. Mięso i bułkę wyjmuję na 15 min przed mieleniem na sitko, by odciekły. Wszystko mielę 3 razy. Dodaję żółtka, doprawiam dość pikantnie i mieszam.
Dodaję pistacje oraz ubite na sztywno białka. Delikatnie mieszam. Przekładam do foremki. Piekę godzinę w 180°C.
Pasztet zawsze mieszam mikserem z końcówkami do ucierania – 4-5 minut. Alina Waliczek z DzimierzaŹródło: Kobieta i życie