Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty i szybki pasztet, którego bazą jest mięso z rosołu. Z dodatkiem suszonych śliwek smakuje wybornie. Idealne smarowidło na świąteczny stół.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4767
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12930
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5744
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7284
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4767
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12930
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5744
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7284
Składniki
Kajzerkę zamaczamy w letnim mleku. Śliwki zalewamy wrzątkiem.
Mięso razem z cebulą, marchewką i pietruszką mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Mielimy również odcedzone śliwki. Przekładamy wszystko do dużej miski. Wbijamy jajka, dorzucamy bułkę razem z mlekiem i przyprawy. Pasztet wyrabiamy rękami, dokładnie. Im lepiej będzie wyrobiony tym będzie bardziej aksamitny i smaczny. Jeśli jest bardzo zwarty dodajemy rosół.
Przekładamy go do foremki (keksówki), wygładzamy górę dłonią zwilżoną wodą.
Tak przygotowany pasztet wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) i pieczemy 40-50 minut.
Upieczony pasztet wyjmujemy od razu z piekarnika.
Możemy go jeść na ciepło lub przestudzony i schłodzony w lodówce.