Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
UWAGA!!! Od tego pasztetu można się uzależnić: kto go raz zrobi, nie oprze sie jego czarowi smaku i będzie go zawsze wykonywał. To są smaki dzieciństwa.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1845
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4734
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1845
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4734
Składniki
Przyprawy na 1 kg. farszu: sól warzona 17 g pieprz biały 2 g majeranek 4 g gałka muszkatołowa 1 g 6 ziaren ziela angielskiego ( 3 ziarnka rozgniecione w moździerzu i dodane do pasztetu ) 2 liście laurowe ( 1 liść laurowy rozgnieciony w moździerzu i dodany do pasztetu ) 2 goździki (rozgniecione w moździerzu i dodane do pasztetu )
Wszystkie składniki mięsne czyścimy, myjemy i kroimy. Wątrobę, boczek i cebulę kroimy na kawałki, smażymy na smalcu. Pozostałe mięsa parzymy na półmiękko dodając 1 liść laurowy i 3 ziarnka ziela angielskiego.
Po wystudzeniu mięsa smażonego i parzonego, mielimy wszystko jak również namoczoną w wywarze mięsnym bułkę na sitku o średnicy 2-3mm. Dodajemy jajka, wszystkie przyprawy i dokładnie wyrabiamy farsz. Dla uzyskania smarowności można dodać więcej wywaru z gotowanego mięsa.
Powstałą masę ładujemy do szynkowara lub praski, którą wykładamy folią spożywczą i parzymy w temperaturze 85 - 90°C przez okres ok. 90-120 minut od osiągnięcia temperatury. Następnie schładzamy, otwieramy szynkowar lub praskę i wstawiamy do lodówki. Na drugi dzień jest gotowy do spożycia.