Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wędzony boczek niesamowicie podbija smak pasztetu
keksówka 30 cm, papier do pieczenia, maszynka do mielenia
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 593
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11914
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13499
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2751
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 593
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11914
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13499
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2751
Składniki
Mięsa gotuje się z warzywami jak na bulion, całość trzeba posolić. Wątróbkę się smaży się na oleju. Mięsa przepuszcza się przez maszynkę na drobnym oczku dwukrotnie, z marchewką, pietruszką i kawałkiem selera. Teraz całość trzeba wyraźnie doprawić solą, pieprzem, gałką, czosnkiem suszonym i odrobiną majeranku. Do masy dodaje się jeszcze jajo i kaszę manną do lepszego zestalenia. Nie polecam ubijania białka, pasztet się uniesie i powstanie dziura wewnątrz. ` wywar można wykorzystać na bazę zupy
Masę pasztetową wykłada się do wytłuszczonej i obsypanej bułką formy. Dekoruje się plastrami boczku. Pieczenie 1,5 h w 180 stopniach przykryte kawałkiem papieru do pieczenia. (Piekłam jeszcze drugą formę, więc czas może okazać się krótszy) Tutaj pasztet jest ukrojony na ciepło, schłodzony nie będzie się kruszył.
Smacznego :)