Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczeń z karkówki to idealny pomysł na obiad, ale nie tylko. Na zimno smakuje równie dobrze jak na ciepło. Kluczem do sukcesu jest przygotowanie ziołowej marynaty z naszego przepisu, a także pozostawienie mięsa na noc w lodówce.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1411
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 414
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1411
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 414
Składniki
Karkówkę umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Posól z każdej strony i dobrze natrzyj.
Teraz przygotuj marynatę ziołową. W moździerzu utrzyj ziarenka jałowca i pieprzu. Czosnek obierz i dodaj do moździerza. Wsyp tam też majeranek, kolendrę oraz kmin rzymski mielony. Dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj olej i utrzyj na pastę.
Karkówkę natrzyj dokładnie z każdej strony. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Cebulę pokrój na ćwiartki i wyłóż na wierzch mięsa. Przykryj naczynie i włóż do lodówki na całą noc.
Wyciągnij karkówkę z lodówki. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Włóż mięso na 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 170 stopni i zostaw na następne 50 minut.