Soczysta pieczeń świąteczna.
Pieczona pierś z indyka z pesto
Składniki
- pierś z indyka 1,5 kg
- mięso mielone drobiowe 25 dag
- pesto: genovese lub własne pietruszkowe:
pesto pietruszkowe
- natka pietruszki 4 pęczki
- czosnek 1 ząbek
- słonecznik 2 łyżki
- ser twardy dojrzewający
- cos z cytryny
- oliwa z oliwek
- sól
dodatkowo
- sól i pieprz
- śmietanka 30% 100 ml
- skórka z połowy cytryny
- czosnek ząbek jeśli używamy zwykłego pesto
- barwnik spożywczy zielony
- wykałaczki, sznurek, rekaw do pieczenia
- olej rzepakowy
Składniki
- pierś z indyka 1,5 kg
- mięso mielone drobiowe 25 dag
- pesto: genovese lub własne pietruszkowe:
pesto pietruszkowe
- natka pietruszki 4 pęczki
- czosnek 1 ząbek
- słonecznik 2 łyżki
- ser twardy dojrzewający
- cos z cytryny
- oliwa z oliwek
- sól
dodatkowo
- sól i pieprz
- śmietanka 30% 100 ml
- skórka z połowy cytryny
- czosnek ząbek jeśli używamy zwykłego pesto
- barwnik spożywczy zielony
- wykałaczki, sznurek, rekaw do pieczenia
- olej rzepakowy

Potrzebne przybory kuchenne
wykałaczki, sznurek, rękaw, malakser- stopka miksująca
Etapy przygotowania
Mięso mielone drobiowe trzeba zmalaksować z pesto i śmietanką i przyprawami i barwnikiem na gładką masę, taka jak do parówek. Przyprawy: sól, dodatkowy czosnek, skórka z cytryny.) Pesto z natki: http://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-pesto-z-natki-pietruszki,2022124,fafiatko.html
Pierś rozcina się możliwie najbardziej płasko i obficie się ją posypuje solą i pieprzem. Farsz wykłada się na płat mięsa, zawija się roladę i spina sie ją wstępnie wykałaczkami. Mięso można zasznurować i jeszcze raz obsypać solą i pieprzem, skropić olejem i włożyć do rękawa do pieczenia. Skorzystałam z okazji i do pieczeni dołożyłam ziemniaki, wytłuszczone i posolone. Pieczeń ważyła 2 kg, piekłam ją prawie 2 godziny w 185 stopniach, ale można sprawdzić wcześniej. Jeśli nie zrumieni się wystarczająco, można rozciąć rękaw, i pieczeń posmarować miodem wymieszanym z sosem sojowym i dopiec.
Smacznego :)
Przepis w Waszym wykonaniu (8)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 3305

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 149
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 3305

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 149


Składniki
- pierś z indyka 1,5 kg
- mięso mielone drobiowe 25 dag
- pesto: genovese lub własne pietruszkowe:
- natka pietruszki 4 pęczki
- czosnek 1 ząbek
- słonecznik 2 łyżki
- ser twardy dojrzewający
- cos z cytryny
- oliwa z oliwek
- sól
- sól i pieprz
- śmietanka 30% 100 ml
- skórka z połowy cytryny
- czosnek ząbek jeśli używamy zwykłego pesto
- barwnik spożywczy zielony
- wykałaczki, sznurek, rekaw do pieczenia
- olej rzepakowy
Mięso mielone drobiowe trzeba zmalaksować z pesto i śmietanką i przyprawami i barwnikiem na gładką masę, taka jak do parówek. Przyprawy: sól, dodatkowy czosnek, skórka z cytryny.) Pesto z natki: http://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-pesto-z-natki-pietruszki,2022124,fafiatko.html
Pierś rozcina się możliwie najbardziej płasko i obficie się ją posypuje solą i pieprzem. Farsz wykłada się na płat mięsa, zawija się roladę i spina sie ją wstępnie wykałaczkami. Mięso można zasznurować i jeszcze raz obsypać solą i pieprzem, skropić olejem i włożyć do rękawa do pieczenia. Skorzystałam z okazji i do pieczeni dołożyłam ziemniaki, wytłuszczone i posolone. Pieczeń ważyła 2 kg, piekłam ją prawie 2 godziny w 185 stopniach, ale można sprawdzić wcześniej. Jeśli nie zrumieni się wystarczająco, można rozciąć rękaw, i pieczeń posmarować miodem wymieszanym z sosem sojowym i dopiec.
Smacznego :)