Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone i wędzone mięsa to dla mnie kwintesencja Świąt Wielkanocnych.
rękaw do pieczenia, sznurek kulinarny
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1073
Polecam.
Odsłon: 1050
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1114
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1073
Polecam.
Odsłon: 1050
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1114
Składniki
Zawsze w sklepie można zaleźć kawałek schabu z warstwą tłuszczu, można też poprosić w sklepie mięsnym o wykrojenie takiego kawałka. Tłuszcz w tym przypadku dodaje smaku i wilgotności chudemu schabowi i jak wiadomo jest nośnikiem smaku. Tłuszcz można naciąć w kratkę, wtedy będzie się lepiej wytapiał, czosnek wcisnęłam pomiędzy mięso w nacięcia. Teraz całość trzeba obficie posypać przyprawami, łyżką soli z lekką górką- bo to kilo mięsa, jeszcze tradycyjnie: pieprz, majeranek i chili dla ostrości. Mój kawałek był średnio foremny więc dodatkowo obwiązałam go sznurkiem. Mięso piekłam na plastrach cebuli w rękawie do pieczenia,, 1,5 h w 185 C.
Smacznego :)