Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierś z indyka z morelami to świetna alternatywa dla schabu z suszonymi owocami. Z powodzeniem może go zastąpić na świątecznym stole.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 59
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 59
Składniki
Namocz morele w gorącej wodzie przez około 2 godziny. Możesz pominąć ten krok, jeśli owoce są miękkie.
Oczyść filet z indyka z błonek i chrząstek. Ostrym nożem wytnij otwór na farsz (wzdłuż piersi, w miarę możliwości przez środek), uważając, by nie przeciąć mięsa na wylot. Powstałą kieszonkę natrzyj solą i napełnij sokiem z cytryny, morelami oraz posiekanymi orzechami. Jeśli dysponujesz odpowiednio dużym filetem, możesz zrobić w nim dwie kieszonki – osobną na morele z cytryną i osobną na orzechy (po przekrojeniu mięso będzie się bardziej efektownie prezentować). Zepnij otwory wykałaczkami, by szczelnie je zamknąć.
Natrzyj indyka z zewnątrz pastą z musztardy, majeranku i przeciśniętego przez praskę czosnku. Oprósz solą i pieprzem. Umieść filet w siatce wędliniarskiej (lub zwiąż bawełnianym sznurkiem), by nadać mu foremny kształt i dodatkowo zapobiec wypadaniu farszu. Włóż na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki.
Umieść indyka w naczyniu żaroodpornym z przykrywką. Oblej roztopionym masłem klarowanym i wstaw (na razie bez przykrycia) do piekarnika nagrzanego do 190°C. Po kilku minutach podlej mięso odrobiną piwa, nałóż przykrywkę, zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz przez około godzinę. Co pewien czas podlewaj indyka piwem. Na ostatnie minuty pieczenia znów zdejmij przykrywkę.
Upieczoną pierś z indyka z morelami odstaw do całkowitego ostudzenia. Dopiero wtedy możesz kroić ją na plasterki.