Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 19-12-2019
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną roladę boczkową jako domową wędlinę lub jako gorącą pieczeń na obiad. Dobry pomysł na świąteczny stół. Życzę smacznego !!!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Składniki
Boczek myjemy, wycinamy wszystkie chrząstki i ściągamy skórę, osuszamy ręcznikiem papierowym, rozcinamy wzdłuż jak byśmy otwierali zeszyt. Następnie robimy marynatę, wlewamy do miseczki oliwę i wrzucamy czosnek, miksujemy, dorzucamy resztę przypraw, sól, pieprz i miód. Całość mieszamy, marynatę mamy gotową.
Rozkrojony boczek wkładamy do dużego naczynia żaroodpornego i wrzucamy marynatę, dokładnie nacieramy mięso, następnie na desce zwijamy je w roladę, dookoła obwiązujemy sznurkiem, rolada jest już uformowana, następnie wkładamy z powrotem do naczynia i przykrywamy. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie pieczemy w 160 stopniach przez ok 2- 2,5 godziny. Gotową roladę po tym czasie odstawiamy na kilka minut aby odpoczęła i podajemy w plastrach 2-3 cm do obiadu z ziemniakami wszystko polewamy tłuszczykiem z naczynia, a do tego buraczki, coś wspaniałego. Polecam roladę boczkową również na zimno jako wędlinę, jeżeli robicie ją tylko na wędlinę należy ją odstawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin. Dopiero na koniec jak rolada całkowicie stężeje pozbywamy się sznurka. Życzę smacznego !!!