Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 19-12-2019
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną roladę boczkową jako domową wędlinę lub jako gorącą pieczeń na obiad. Dobry pomysł na świąteczny stół. Życzę smacznego !!!
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 506
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 842
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 506
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 842
Składniki
Boczek myjemy, wycinamy wszystkie chrząstki i ściągamy skórę, osuszamy ręcznikiem papierowym, rozcinamy wzdłuż jak byśmy otwierali zeszyt. Następnie robimy marynatę, wlewamy do miseczki oliwę i wrzucamy czosnek, miksujemy, dorzucamy resztę przypraw, sól, pieprz i miód. Całość mieszamy, marynatę mamy gotową.
Rozkrojony boczek wkładamy do dużego naczynia żaroodpornego i wrzucamy marynatę, dokładnie nacieramy mięso, następnie na desce zwijamy je w roladę, dookoła obwiązujemy sznurkiem, rolada jest już uformowana, następnie wkładamy z powrotem do naczynia i przykrywamy. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie pieczemy w 160 stopniach przez ok 2- 2,5 godziny. Gotową roladę po tym czasie odstawiamy na kilka minut aby odpoczęła i podajemy w plastrach 2-3 cm do obiadu z ziemniakami wszystko polewamy tłuszczykiem z naczynia, a do tego buraczki, coś wspaniałego. Polecam roladę boczkową również na zimno jako wędlinę, jeżeli robicie ją tylko na wędlinę należy ją odstawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin. Dopiero na koniec jak rolada całkowicie stężeje pozbywamy się sznurka. Życzę smacznego !!!