Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nic nie może przebić smaku domowych wędlin. Jeśli chcesz przygotować coś naprawdę spektakularnego, na twoim stole powinna pojawić się rolada z boczku surowego. To stara receptura, która nie zmieniła się wiele na przestrzeni lat.
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22127
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 141
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 415
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 134
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 177
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22127
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 141
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 415
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 134
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 177
Składniki
Jako że boczek surowy najczęściej sprzedawany jest ze skórą, należy ją zdjąć. Czasami możesz trafić na ładny kawałek boczku bez skóry, wówczas ten krok możesz pominąć. Staraj się wybrać nie za gruby kawałek mięsa, bowiem im grubszy, tym ciężej będzie boczek zrolować. Najlepszy będzie boczek o wadze 1,5 do 2 kg.
Mięso umyj dokładnie pod bieżącą, zimną wodą. Następnie osusz je ręcznikiem papierowym. Usuń skórę i ewentualne chrząstki oraz kostki. Umyte mięso obtocz w przyprawach.
Mięso połóż chudszą stroną do góry. Na boczek połóż pokrojone wcześniej i pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku. Czosnek możesz też przepuścić przez praskę i natrzeć nim mięso. Sześć suszonych śliwek bez pestek pokrój w cienkie paseczki i wyłóż na mięso.
Boczek ciasno zroluj w roladę, dociskając ją do środka, a następnie owiń sznurkiem. Możesz też owinąć folią spożywczą i włożyć roladę do lodówki. Pozostaw ją tak na 12 godzin lub najlepiej na całą dobę. Wówczas mięso zyska wyjątkowego aromatu.
Wyjmij boczek z lodówki i ściągnij folię. Nagrzej dużą patelnię, na której zmieści się cała rolada. Podsmażaj ją przez około 10 minut. Następnie przełóż ją do formy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni Celsjusza przez około 4 godziny. Jeśli boczek za bardzo zacznie się przypiekać, możesz go przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu odstaw roladę na około pół godziny. Można podawać ją na ciepło, krojąc w grubsze plastry. Możesz też ją schłodzić w lodówce i podawać jako wędlinę na kanapki.