Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada z karkówki z mięsem mielonym i pieczarkami
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1768
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 252
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21748
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1768
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 252
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21748
Składniki
W misce wymieszać mięso mielone z podsmażonymi pieczarkami drobno pokrojonymi, posiekaną matką pietruszki solą oraz pieprzem. Karkówkę rozciąć nożem wzdłuż dłuższej strony, tworząc książkę. Nie rozcinamy całkowicie. Nacinamy ścięgna i rozbijamy mięso tłuczkiem. Przyprawy mieszamy ze sobą i nacieramy mięso z dwóch stron. Z jednej strony nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i na tej samej stronie nałożyć farsz z mięsa mielonego. Ciasto zwinąć w roladę zaczynając od krótszej strony. Wkładamy do siatki wędliniarskiej lub związujemy sznurkiem. Odstawić do lodówki na 24 lub nawet 48 godzin. Po tym czasie przełożyć do rękawa do pieczenia. W rękawie zrobić 2-3 małe dziurki nożem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni. Ostatnie 30 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw. Odstawić do całkowitego przestudzenia. Po włożeniu do lodówki warto karkówkę docisnąć z góry czymś ciężkim. np. naczyniem żaroodpornym. Dzięki temu podczas krojenia nie będzie się rozpadać. Smacznego!