Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada z karkówki z mięsem mielonym i pieczarkami
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8044
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1161
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9823
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4521
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 533
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8044
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1161
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9823
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4521
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 533
Składniki
W misce wymieszać mięso mielone z podsmażonymi pieczarkami drobno pokrojonymi, posiekaną matką pietruszki solą oraz pieprzem. Karkówkę rozciąć nożem wzdłuż dłuższej strony, tworząc książkę. Nie rozcinamy całkowicie. Nacinamy ścięgna i rozbijamy mięso tłuczkiem. Przyprawy mieszamy ze sobą i nacieramy mięso z dwóch stron. Z jednej strony nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i na tej samej stronie nałożyć farsz z mięsa mielonego. Ciasto zwinąć w roladę zaczynając od krótszej strony. Wkładamy do siatki wędliniarskiej lub związujemy sznurkiem. Odstawić do lodówki na 24 lub nawet 48 godzin. Po tym czasie przełożyć do rękawa do pieczenia. W rękawie zrobić 2-3 małe dziurki nożem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni. Ostatnie 30 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw. Odstawić do całkowitego przestudzenia. Po włożeniu do lodówki warto karkówkę docisnąć z góry czymś ciężkim. np. naczyniem żaroodpornym. Dzięki temu podczas krojenia nie będzie się rozpadać. Smacznego!