Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Duszone roladki schabowe są kruche i soczyste, a nadzienie z marchwi pachnącej masłem i tymiankiem nadaje im słodkawy smak i efektowny wygląd.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 85
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 41
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 121
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 85
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 41
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 121
Składniki
Miód wymieszać z wodą w szklance. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć na rozgrzanym maśle ze szczyptą soli. Po chwili, gdy marchew wchłonie całe masło, dodać do niej kilka łyżek wody z miodem i sok z cytryny. Dusić marchew ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając i stopniowo dolewając wodę z miodem. Pod koniec duszenia dodać tymianek.
Schab rozbić tłuczkiem, posmarować lekko sosem sojowym i posypać solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Na każdym plastrze, na całej szerokości rozłożyć marchew, zwinąć roladki i związać je nitką. Obsmażyć roladki z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju, a następnie dodać na patelnię rosół i pokrojoną cebulę. Dusić roladki przez ok. 30 minut, a następnie przełożyć je na talerz i zdjąć nitkę.
Powstały w trakcie duszenia sos zagotować i dodać do niego ocet, cukier oraz mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w niewielkiej ilości chłodnej wody. Szybko i dokładnie wymieszać całość aby nie powstały grudki i ponownie zagotować sos. Przed podaniem polać roladki sosem.