Duszone roladki schabowe są kruche i soczyste, a nadzienie z marchwi pachnącej masłem i tymiankiem nadaje im słodkawy smak i efektowny wygląd.
Roladki schabowe z marchewką
Składniki
- Schab bez kości - 3 plastry
- Marchew - 3 średnie sztuki
- Woda - 2/3 szklanki
- Rosół lub bulion warzywny - 2 szklanki
- Masło - 1 łyżka
- Miód - 1,5 łyżeczki
- Sok z cytryny - 2 łyżki
- Tymianek suszony - 1 łyżeczka
- Cebula - 1 mała sztuka
- Olej rzepakowy do smażenia
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
- Sos sojowy - 1 łyżeczka
- Mąka ziemniaczana - 1,5 łyżeczki
- Ocet - 1 łyżeczka
- Cukier - 1 łyżeczka
Składniki
- Schab bez kości - 3 plastry
- Marchew - 3 średnie sztuki
- Woda - 2/3 szklanki
- Rosół lub bulion warzywny - 2 szklanki
- Masło - 1 łyżka
- Miód - 1,5 łyżeczki
- Sok z cytryny - 2 łyżki
- Tymianek suszony - 1 łyżeczka
- Cebula - 1 mała sztuka
- Olej rzepakowy do smażenia
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
- Sos sojowy - 1 łyżeczka
- Mąka ziemniaczana - 1,5 łyżeczki
- Ocet - 1 łyżeczka
- Cukier - 1 łyżeczka

Etapy przygotowania
Miód wymieszać z wodą w szklance. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć na rozgrzanym maśle ze szczyptą soli. Po chwili, gdy marchew wchłonie całe masło, dodać do niej kilka łyżek wody z miodem i sok z cytryny. Dusić marchew ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając i stopniowo dolewając wodę z miodem. Pod koniec duszenia dodać tymianek.
Schab rozbić tłuczkiem, posmarować lekko sosem sojowym i posypać solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Na każdym plastrze, na całej szerokości rozłożyć marchew, zwinąć roladki i związać je nitką. Obsmażyć roladki z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju, a następnie dodać na patelnię rosół i pokrojoną cebulę. Dusić roladki przez ok. 30 minut, a następnie przełożyć je na talerz i zdjąć nitkę.
Powstały w trakcie duszenia sos zagotować i dodać do niego ocet, cukier oraz mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w niewielkiej ilości chłodnej wody. Szybko i dokładnie wymieszać całość aby nie powstały grudki i ponownie zagotować sos. Przed podaniem polać roladki sosem.

Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (5)
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 18466
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 18466



Składniki
- Schab bez kości - 3 plastry
- Marchew - 3 średnie sztuki
- Woda - 2/3 szklanki
- Rosół lub bulion warzywny - 2 szklanki
- Masło - 1 łyżka
- Miód - 1,5 łyżeczki
- Sok z cytryny - 2 łyżki
- Tymianek suszony - 1 łyżeczka
- Cebula - 1 mała sztuka
- Olej rzepakowy do smażenia
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
- Sos sojowy - 1 łyżeczka
- Mąka ziemniaczana - 1,5 łyżeczki
- Ocet - 1 łyżeczka
- Cukier - 1 łyżeczka
Miód wymieszać z wodą w szklance. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć na rozgrzanym maśle ze szczyptą soli. Po chwili, gdy marchew wchłonie całe masło, dodać do niej kilka łyżek wody z miodem i sok z cytryny. Dusić marchew ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając i stopniowo dolewając wodę z miodem. Pod koniec duszenia dodać tymianek.
Schab rozbić tłuczkiem, posmarować lekko sosem sojowym i posypać solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Na każdym plastrze, na całej szerokości rozłożyć marchew, zwinąć roladki i związać je nitką. Obsmażyć roladki z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju, a następnie dodać na patelnię rosół i pokrojoną cebulę. Dusić roladki przez ok. 30 minut, a następnie przełożyć je na talerz i zdjąć nitkę.
Powstały w trakcie duszenia sos zagotować i dodać do niego ocet, cukier oraz mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w niewielkiej ilości chłodnej wody. Szybko i dokładnie wymieszać całość aby nie powstały grudki i ponownie zagotować sos. Przed podaniem polać roladki sosem.
Piękne!
Rewelacyjnie wyglądają!
Pyszne:)
Bardzo fajne i smaczne.
I Like It ;) To lubię, pycha :)