Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawijane roladki schabowe z farszem mięsno - pieczarkowym w grzybowym sosie. Podane z ziemniakami z wody i z buraczkami stanowią idealny, niedzielny obiad.
Składniki
Cebulę, 1/3 pieczarek i 2 ząbki czosnku posiekaj grubo i podsmaż na patelni. Mięso z rosołu wraz z marchewką i podsmażonymi warzywami zmiel w maszynce. Przełóż na patelnię i jeszcze chwilę podsmaż.
Mięso pokrój na kotlety i rozbij na dość cienkie plastry (najlepiej przez folię, aby nie rozerwać mięsa). Każdy plaster posmaruj musztardą i farszem. Zwiń ciasno, zakładając boki do środka.
Każdą roladkę obwiąż bawełnianą nitką. Resztę cebuli, pieczarek i czosnku posiekaj grubo.
Rolady dość mocno obsmaż na tłuszczu z każdej strony, podlej szklanką bulionu i połową szklanki wody. Przykryj i duś na małym ogniu ok. 10 minut.
Wrzuć do rondla z mięsem pieczarki, cebulę i czosnek. Przykryj i duś w dalszym ciągu, aż mięso będzie miękkie - ok. 50 - 60 minut. Rolady wyjmij, odwiń nici. Powstały sos zmiksuj na gładko z warzywami, dopraw do smaku i włóż na powrót mięso. Podgrzej razem.
Podawaj z ziemniakami z wody i pieczonymi buraczkami.