Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste, pyszne , wilgotne i aromatyczne ciasto.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 682
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 113
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 45
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2712
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 682
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 113
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 45
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2712
Składniki
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę (niej więcej 1cmx1cm). Suche składniki przesiewamy. Jajka ucieramy z cukrem. Mieszając, dolewać olej oraz olejek waniliowy. Dodać powoli suche składniki. Dokładnie wymieszać.Do ciasta dodajemy pokrojone jabłka (można dodać też rodzynki, orzechy włoskie). Całość dokładnie wymieszać. (Ciasto będzie bardzo gęste więc na koniec mieszamy drewnianą łyżka). Na patelnie wsypujemy cukier , musimy uzyskać płynną konsystencję dopiero wtedy dodajemy słonecznik. Mieszamy co jakiś czas aby nie powstały grudy z cukru. Prażymy do czasu aż wszystko dokładnie się połączy. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (wielkość formy tradycyjna lub dwie większe keksówki). Na ciasto nakładamy ciepły słonecznik <po wystygnięciu twardnieje więc musimy robić to dość szybko, nakładamy go łyżkami> Gdy rozsypiemy już słonecznik lekko wgniatamy go w ciasto. Na koniec posypujemy odrobiną cukru aby wszystko ładnie się zwarło. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 190 stopni na około 70 minut. (Po 40 minutach można zmniejszyć temperaturę do 175 stopni).