Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Salceson zrobiony jest z mięsa golonki tylnej, policzków i ogonów wieprzowych. Polecam :)
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 366
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 391
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 821
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 366
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 391
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 821
Składniki
Wymyte, oczyszczone mięsa gotujemy około 1,5 godziny aż mięso będzie odchodzić od kości.
Po ugotowaniu studzimy i oddzielamy mięso od kości.
Skórkę z golonki rozgniatamy w rękach na papkę.
Mięso chude dzielimy w duże kawałki.
Dodajemy szklankę wywaru z gotowania, wszystkie suche przyprawy i dobrze wyrabiamy farsz na salceson.
W między czasie osłonkę moczymy w ciepłej, osolonej wodzie około 20 minut. Wyrobionym farszem napełniamy osłonkę białkową o śr.100 mm zawiązaną z jednej strony, ja z powodu braku osłonki poliamidowej musiałam farsz napełnić w osłonkę białkową.
Po napełnieniu farszem osłonki zawiązujemy ścisło koniec osłonki.
Parzymy 1 godzinę w temperaturze 75 stopni Celsjusza. Studzimy w zimnej wodzie.
Ostudzony salceson wkładamy w praskę zrobioną z dwóch deseczek i sznurka. Ścisło obwiązujemy i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Gotowy salceson, jest naprawdę smaczny. Polecam :)
Farsz który pozostał, włożyłam do salaterki, dolałam wywaru z gotowania 2 szklanki, wymieszałam wszystko i odstawiłam do ostudzenia. Wyszła galareta wieprzowa. Smacznego!!!