Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Salceson zrobiony jest z mięsa golonki tylnej, policzków i ogonów wieprzowych. Polecam :)
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2728
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 534
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 179
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 532
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 213
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2728
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 534
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 179
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 532
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 213
Składniki
Wymyte, oczyszczone mięsa gotujemy około 1,5 godziny aż mięso będzie odchodzić od kości.
Po ugotowaniu studzimy i oddzielamy mięso od kości.
Skórkę z golonki rozgniatamy w rękach na papkę.
Mięso chude dzielimy w duże kawałki.
Dodajemy szklankę wywaru z gotowania, wszystkie suche przyprawy i dobrze wyrabiamy farsz na salceson.
W między czasie osłonkę moczymy w ciepłej, osolonej wodzie około 20 minut. Wyrobionym farszem napełniamy osłonkę białkową o śr.100 mm zawiązaną z jednej strony, ja z powodu braku osłonki poliamidowej musiałam farsz napełnić w osłonkę białkową.
Po napełnieniu farszem osłonki zawiązujemy ścisło koniec osłonki.
Parzymy 1 godzinę w temperaturze 75 stopni Celsjusza. Studzimy w zimnej wodzie.
Ostudzony salceson wkładamy w praskę zrobioną z dwóch deseczek i sznurka. Ścisło obwiązujemy i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Gotowy salceson, jest naprawdę smaczny. Polecam :)
Farsz który pozostał, włożyłam do salaterki, dolałam wywaru z gotowania 2 szklanki, wymieszałam wszystko i odstawiłam do ostudzenia. Wyszła galareta wieprzowa. Smacznego!!!