Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna przystawka. Salceson kroimy w grubsze plastry, pryskamy cytryną i czujemy smak. Polecam.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 832
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8951
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10555
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 832
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8951
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10555
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Składniki
Obraną marchew, pietruszkę i połowę papryki z 1 liściem laurowym i 4 ziarnami ziela angielskiego gotujemy do miękkości. Wywar zlewamy do szklanki, marchew, pietruszkę i paprykę studzimy. Ostudzone kroimy w większą kostkę. Rozmrożony, opłukany filet odciskamy z wody, kroimy w większe kawałki 4 x 4 cm, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, drobno pokrojony koper i natkę pietruszki, zielony groszek i kukurydzę. Mieszamy składniki, przyprawiamy solą i pieprzami do smaku.
W między czasie gotujemy jajka na twardo. Moczymy w ciepłej wodzie 50 cm osłonki poliamidowej, zawiązujemy jeden koniec. Zagotowujemy wywar z warzyw,zalewamy nim żelatynę, mieszamy do jej rozpuszczenia, studzimy i ostudzoną wlewamy do farszu. Farsz dokładnie mieszamy, napełniamy osłonkę farszem wciskając równo w pionie ugotowane jajka, zawiązujemy koniec osłonki, robimy pętelkę. Parzymy w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza 60 minut.
Po parzeniu studzimy w zimnej wodzie 5 minut, wieszamy na kiju. Ostudzoną wkładamy do lodówki w prasce lub pionowo wieszamy. W lodówce chłodzimy minimum kilka godzin.
Gotowy salceson kroimy w plastry i podajemy z plasterkami cytryny. Smacznego!!!