Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Salceson zrobiony jest z tylnej golonki wieprzowej, policzków wieprzowych i ścinek wieprzowych z łopatki i szynki.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1784
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 478
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21951
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1784
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 478
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21951
Składniki
Gotowanie: Mięsa zalewamy wodą do ich zakrycia, dodajemy sól, liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy 60 minut, do miękkości mięs, nie rozgotowując. Ugotowane mięsa studzimy. Rozdrabnianie: Mięso z golonki oddzielamy od kości. Mięso z golonki i policzków wieprzowych kroimy w większą kostkę (2x2 lub 3x3 cm). Skórę kroimy w paski 0,5 x 2 cm. Przygotowanie salcesonu: Do rozdrobionego mięsa dodajemy 10 % wywaru od wagi farszu. Dodajemy przyprawy, mieszamy. W razie potrzeby możemy dosolić. Gotowym farszem napełniamy wcześniej przygotowane osłonki, dokładnie zawiązujemy końcówki.
Parzenie: Salceson parzymy w temperaturze 80 stopni Celsjusza do osiągnięcia temperatury w wewnątrz 68 stopni Celsjusza około 70 minut. Studzenie: Salceson studzimy 30 minut w zimnej wodzie. Po ostudzeniu musimy docisnąć w dwóch równych deseczkach. Musimy ściśle obwiązać je sznurkiem i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
Smacznego !!!