Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy można przygotować schab do kanapek w 5 minut? Oczywiście jest to niemożliwe i nawet z popularnym przepisem na schab 5-minutowy nie stworzysz w tak krótkim czasie domowej wędliny. Niemniej nie musi to być pracochłonne danie. Wspomniane 5 minut to czas gotowania schabu. Tak naprawdę jest to 10 minut, ponieważ mięso trzeba zagotować dwukrotnie w odstępie doby. Dzięki takiej metodzie przyrządzania schab będzie kruchy, soczysty i aromatyczny – idealny nie tylko do codziennych kanapek, ale też na świąteczny stół.
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2559
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3224
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102047
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6436
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2559
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3224
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102047
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6436
Składniki
Umyj schab i usuń z niego błonki oraz nadmiar tłuszczu. Osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj mięso solą, świeżo zmielonym pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i majerankiem. Posmaruj musztardą. Włóż do siatki wędliniarskiej, owiń folią spożywczą i włóż na noc do lodówki.
Następnego dnia włóż do dużego garnka wszystkie składniki na zalewę i zalej je wodą. Umieść w garnku zamarynowany schab. Doprowadź wodę do wrzenia. Gotuj przez 5 minut. Po tym czasie wyłącz palnik. Pozostaw schab w garnku na kolejną noc (a co najmniej na kilka godzin).
Następnego dnia ponownie zagotuj schab w zalewie. Od chwili, gdy woda zacznie wrzeć, gotuj schab przez 5 minut, po czym zdejmij z palnika i pozostaw w zalewie do wystudzenia. Wówczas schab będzie gotowy do spożycia.