Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna wędlinka, coś dla amatorów suszonego, surowego mięsa wieprzowego. Polecam :)
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4553
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 718
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 312
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14608
Babka kawowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przep...
Odsłon: 31
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4553
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 718
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 312
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14608
Babka kawowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przep...
Odsłon: 31
Składniki
Z mięsa ścinamy błonę i przyrosty, myjemy, i starannie osuszamy ręcznikami papierowymi. Dokładnie obtaczamy w cukrze, przekładamy do pojemnika i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Codziennie przewracamy i wylewamy powstały płyn. Po 24 godzinach myjemy dokładnie mięso z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 24 godziny. Codziennie przewracamy, oraz wylewamy powstałe płyny. Po tym czasie opłukujemy mięso z soli, wycieramy dokładnie ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance granulowanego czosnku wymieszanego z majerankiem, papryką, ugniecionym pieprzem i kolendrą. Wkładamy na 24 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso owijamy dwukrotnie gazą, obwiązujemy sznurkiem i wieszamy w spiżarni lub wieszamy koło okna w kuchni. Zostawiamy na minimum 10 dni, ja zostawiłem na 2 tygodnie i do lodówki. Codziennie sprawdzamy czy nie powstaje jakaś pleśń i musimy także sprawdzać zapach wędliny.
W razie niepokojącego zapachu odwijamy wędlinę z gazy, ocieramy z przypraw i wkładamy do lodówki. Po tym czasie możemy kroić w cienkie plasterki i konsumować. Smacznego!!!