Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna wędlinka, coś dla amatorów suszonego, surowego mięsa wieprzowego. Polecam :)
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2689
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 512
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 171
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 461
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 197
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 128
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2689
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 512
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 171
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 461
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 197
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 128
Składniki
Z mięsa ścinamy błonę i przyrosty, myjemy, i starannie osuszamy ręcznikami papierowymi. Dokładnie obtaczamy w cukrze, przekładamy do pojemnika i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Codziennie przewracamy i wylewamy powstały płyn. Po 24 godzinach myjemy dokładnie mięso z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 24 godziny. Codziennie przewracamy, oraz wylewamy powstałe płyny. Po tym czasie opłukujemy mięso z soli, wycieramy dokładnie ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance granulowanego czosnku wymieszanego z majerankiem, papryką, ugniecionym pieprzem i kolendrą. Wkładamy na 24 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso owijamy dwukrotnie gazą, obwiązujemy sznurkiem i wieszamy w spiżarni lub wieszamy koło okna w kuchni. Zostawiamy na minimum 10 dni, ja zostawiłem na 2 tygodnie i do lodówki. Codziennie sprawdzamy czy nie powstaje jakaś pleśń i musimy także sprawdzać zapach wędliny.
W razie niepokojącego zapachu odwijamy wędlinę z gazy, ocieramy z przypraw i wkładamy do lodówki. Po tym czasie możemy kroić w cienkie plasterki i konsumować. Smacznego!!!