Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
danie jednogarnkowe zrobione z mięsa wieprzowego (schabu) z dodatkiem warzyw takich jak: marchewka cebula i soczewica. Danie jest sycące, rozgrzewające, pożywne i bardzo smaczne
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2787
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101951
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6334
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2787
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101951
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6334
Składniki
Soczewicę wsypałam do miseczki i zalałam ją zimną wodą. Odstawiłam ją na ok. 30-40 minut aby się namoczyła. Mięso wieprzowe, w tym przypadku schab, umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Pokroiłam je w kostkę. W garnku rozgrzałam około 3 łyżki oleju i wrzuciłam pokrojone mięso. Obsmażyłam je z każdej strony i wrzuciłam pokrojoną w kostkę cebulę. Znów przesmażyłam mięso z cebulą kilka minut i wrzuciłam pokrojoną na plasterki/półplasterki marchewkę. Wlałam do garnka wodę, tyle aby ledwie przykryła mięso. Dodałam listek laurowy i ziele angielskie. Wsypałam trochę roztartego majeranku i doprawiłam solą i pieprzem. Garnek ustawiłam na gazie i zagotowałam moją potrawę. Po zagotowaniu zaprawiłam ją przecierem pomidorowym. Zmniejszyłam płomień na minimalny i dusiłam mój schab przez ok. 30 minut. Po tym czasie dodałam namoczoną soczewicę. Dusiłam schab kolejne 40 minut aż soczewica i mięso były mięciutkie. Gotowe danie podałam ze świeżym pieczywem. Można je też podać również z kluskami: kopytkami lub śląskimi jako rodzaj sosu.