Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab gyros to pyszne i mocno aromatyczne mięso, które świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i do kanapek na zimno.
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4425
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 741
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4425
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 741
Składniki
W miseczce przygotuj marynatę, mieszając wszystkie składniki na jednolitą masę. Dodaj też ok. 4 łyżki soku pomidorowego z pestkami wyciśniętego z pomidora. Jeśli będzie ona zbyt gęsta, dodaj odrobinę oliwy. Resztki pomidora odłóż na bok.
Pierś z kurczaka umyj i osusz. Pokrój ją na cienkie paseczki i włóż do marynaty na ok. 1 godzinę. Po tym czasie strzepnij nadmiar mieszanki i podmaż lekko mięso na suchej patelni przez ok. 1 minutę z każdej strony. Odłóż na bok.
Schab umyj i osusz. Rozetnij go na wysokości 1/3, nie przecinając go do końca i pozostawiając ok. 1-2 centymetry. Następnie rozetnij schab na wysokości 2/3, zaczynając od drugiej strony i także pozostawiając ok. 1-2 centymetry. Całość powinna zostać pokrojona w sposób przypominający rozkładaną ulotkę.
Mięso rozłóż i rozbij je tłuczkiem na grubość ok. 1-1,5 centymetra. Natrzyj schab w obu stron pozostałą mieszanką.
Ogórki przekrój na ćwiartki, a jabłka obierz i pokrój w cienkie paseczki. Rozłóż je równomiernie na mięsie, blisko jednej z krótszych krawędzi. Dołóż podsmażonego wcześniej kurczaka.
Całość zwiń w roladę. Zwiąż ją sznurkiem.
Do miski po marynacie przełóż rozgniecionego wcześniej pomidora i jeszcze nieco go rozbełtaj. Szalotkę obierz i drobno posiekaj. W misce wymieszaj mocno rozgniecionego pomidora, cebulkę oraz pozostałości przypraw po marynacie.
Schab przenieś do naczynia żaroodpornego i polej go przygotowaną mieszaniną. Przykryj go folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 st. Celsjusza. Piecz przez ok. 75 minut.
Po tym czasie zdejmij folię i kontynuuj pieczenie przez ok. 10-15 minut, do ładnego zrumienienia. Schab gyros wyjmij i podawaj na ciepło. Możesz go także schłodzić i podawać na zimno, na przykład do kanapek.