Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab pieczony w boczku to pyszna i zdrowsza alternatywa dla kupnych wędlin. Klasyczne połączenie słonego boczku i słodkich, wędzonych śliwek uraduje każde podniebienie. Mięso jest kruche i bardzo wilgotne, dzięki pieczeniu w soku puszczonym przez boczek. Idealnie nadaje się na kanapki lub jako przekąska na świąteczny stół.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 207
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 713
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 891
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 207
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 713
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 891
Składniki
Schab oczyść z białych błon, umyj i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Mięso natrzyj solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie włóż je do lodówki na przynajmniej godzinę.
Owiń schab bardzo ciasno plastrami boczku. Najlepiej jest łączenia zaplanować na boku kawałka mięsa. Wykałaczkami zabezpiecz boczek, przekłuwając oba jego końce i mięso, do około połowy długości wykałaczki.
Schab umieść w żaroodpornym naczyniu. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 170 st. Celsjusza. Piecz pod przykryciem z folii aluminiowej przez ok. 60 minut.
W tym czasie przygotuj śliwki. Zblenduj je lekko, tworząc dżem z kawałkami owoców. Po godzinie pieczenia, zdejmij ze schabu folię i posmaruj go przygotowaną masą. Posyp ziarenkami gorczycy.
Mięso piecz jeszcze przez 30 minut bez przykrycia do ładnego zrumienienia boczku. Po wyjęciu z piekarnika, schab pieczony w boczku ostudź, pokrój na plasterki i podawaj z pieczywem.