Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smakowity, naturalny schab bez kości, pieczony w rękawie w piekarniku. Idealny na kanapki lub do obiadu.
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 289
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 142
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 80
Dziś na obiadek polecam pyszna Szynkę w sosie własnym
Odsłon: 109
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 289
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 142
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 80
Dziś na obiadek polecam pyszna Szynkę w sosie własnym
Odsłon: 109
Składniki
Przygotuj przyprawy (sól, pieprz, paprykę, czosnek, rozmaryn). Czosnek bardzo drobno pokrój.
Mięso dokładnie umyj. Możesz usunąć "tłuszczyk", ale nie jest to konieczne. ja tego nie zrobiłam dzięki czemu skórka była bardzo chrupiąca, a sam schab soczysty w środku Mięso delikatnie natnij w kratkę z dwóch stron (od góry i od spodu). Z boku mięska zrób delikatne "ukłucia".
Mięso dokładnie natrzyj przyprawami i czosnkiem, nie zapominaj o wgłębieniach po nacięciach :) Odstaw do lodówki na godzinkę. Jeśli Ci się spieszy to nic nie szkodzi. Mięsko również wyjdzie, ale będzie delikatne w smaku. Przygotuj naczynie żaroodporne, rękaw do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
Mięso włóż do rękawa do pieczenia, dokładnie zaciśnij klipsy, wypuszczając powietrze z rękawa. Naczynie wkładamy do piekarnika. W piekarniku schab powinien piec się ok. 50 minut (im większy kawałek tym dłużej zostawiamy go w piekarniku). Po tym czasie wyjmujemy nasze naczynie, ostrożnie nacinamy rękaw do pieczenia.Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni. Schab obficie polewamy sosem, który znajdzie się w rękawie. Wsadzamy schab do piekarnika na kolejne 10 minut, tak aby go zarumienić. Mniej więcej co 3 minuty staramy się podlać nasz schab sosem z rękawa.
Po tych 10 minutach wyjmujemy schab i rozkoszujemy się jego smakiem. Możemy schab przygotowywać równocześnie z ziemniaczkami z piekarnika. W jednym czasie, niskim kosztem przygotujemy smaczny obiad :) Przepis na ziemniaczki: https://smaker.pl/przepis-ziemniaczki-lodeczki-zapiekane-w-piekarniku,174371,bake-cook.html