Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny, mięciutki, rozpływa się w ustach. Polecam.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1423
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 71
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12276
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1423
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 71
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12276
Składniki
1. Utrzyj kawałki imbiru, rozkruszone nasiona kopru włoskiego i drobno posiekany czosnek na pastę. 2. Czubkiem małego, ostrego noża co 2,5 cm wykonaj 1,5-centymetrowe nacięcia i wciśnij w każde z nich pastę. 3. Natrzyj powierzchnię schabu solą około 2 garści i pieprzem, umieść go w naczyniu żaroodpornym i przykryj folią spożywczą. 4. Wstaw do lodówki na 24 godziny, a najlepiej na 48 godzin (raz lub dwa razy dziennie odwracaj mięso). 5. Nagrzej piekarnik do 175°C. 6. Ogrzej schab do temperatury pokojowej i piecz przez 2 i 1/4 godziny, regularnie podlewając mięso sosem gromadzącym się w naczyniu. 7. Po godzinie wyjmij schab z piekarnika, unieś mięso i ułóż pod spodem warstwę selera. 8. Wrzuć do sosu ząbki czosnku i pory, po czym wstaw naczynie do piekarnika. 9. Godzinę później dodaj pomidory i piecz mięso jeszcze przez kwadrans. 10. Wyjmij schab na talerz i przykryj go folią aluminiową. 11. Przecedź czosnek i pory odlewając do rondelka sos z pieczenia. 12. Naczynie postaw na małym gazie. 13. Dodaj wino i przygotuj prosty sos, odparowując 1/3 płynu. 14. W razie potrzeby dosyp trochę soli i pieprzu. 15. Dodaj masło i zagęszczaj sos jeszcze przez minutę. 16. Rozłóż czosnek i pory na półmisku. 17. Pokrój schab na 1,5-centymetrowe plastry i połóż je na warzywach. 18. Całość polej kilkoma łyżkami sosu, a resztę postaw na stole w dzbanku. 19. Obok plasterków mięsa wyłóż pomidorki. 20. Smacznego :-)