Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna pieczeń z najpopularniejszego kawałka świnki. Chciałem stworzyć coś innego niż zwykle i udało mi się ! Delikatna struktura mięsa i wyszukany smak tworzą niesamowite połączenie. Dla ludzi lubiących połączenie lekkiej słodkości i pikantności będzie jak znalazł. Danie " jednogarnkowe ".
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 772
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22818
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15238
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4925
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45863
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 772
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22818
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15238
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4925
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45863
Składniki
Warzywa kroimy tak jak lubimy, mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Składniki sypiemy i mieszamy w misce, dolewamy oleju aby zespolić całość. Umyty kawałek mięsa umieszczamy w woreczku, wlewamy powstałą marynatę i masujemy mięso aby równomiernie rozprowadzić całość na jego powierzchni , Woreczek związujemy i odkładamy do lodówki na kilka godzin.
Zawartość worka przelewamy do naczynia żaroodpornego. Jeśli uważamy że mięso będzie miało za " sucho " można podlać wodą lub olejem. Tak było w moim przypadku i dolałem oleju. Warzywa układamy wedle własnego uznania. Zakrywamy górą naczynia. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na środkowy poziom, bez termoobiegu. Pod przykryciem pieczemy 2 godziny.
Po upływie półtora godziny dokładam obrane i umyte połówki ziemniaków, zakrywam i odkładam do piekarnika.
Po upływie dwóch godzin zdejmuję pokrywę i redukuję temperaturę do 150 stopni. Bez przykrycia piekę jeszcze 30 minut co jakiś czas podlewając powierzchnię mięsa powstałym sosem. Po tym czasie wyjmuję z piekarnika i daję mięsu 15 minut aby sobie odpoczęło.
Może nie wygląda apetycznie, ale gwarantuję że nadrabia smakiem. Zachęcam do spróbowania wykonania :)