Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczony schab jest doskonałą wędliną na świątecznym i nie tylko świątecznym stole. Podany natomiast na ciepło na przykład z żurawinowym sosem może się stać głównym daniem jakiegoś wyjątkowego obiadu.
        
        
        
            
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231771
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4964
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36417
            
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231771
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4964
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36417
        
        
                Składniki
Solidny kawałek pięknego schabu musimy najpierw wydrążyć. Przyda się ostry i długi nóż który wbijamy z jednej strony. Ostrożnie przebijamy mięso wzdłuż nacinając schab tworząc szczelinę na 3 palce. Mieszamy śliwki z żurawiną i pokrojoną w plasterki połową główki polskiego czosnku. Tak przygotowaną mieszanką wypełniamy schab od jednego końca do drugiego.
Nadziany mieszanką śliwek, żurawiny i czosnku czeka na doprawienie. W moździerzu przygotowujemy mieszankę czosnku (pozostała główka), chili, rozmarynu (może być suszony), pieprzu i soli. Schab nacieramy mocno olejem i mieszanką przypraw. Możemy schabik związać sznurkiem by uzyskać charakterystyczne bruzdy ale nie jest to konieczne. Tak przygotowany schab wsadzamy do worka lub rękawa i piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Worek dobrze jest nakłuć widelcem w kilku miejscach.
W zgodzie z zasadą 1kg mięsa - 1h pieczenia schab ze śliwką będzie piekł się w piekarniku. Na 10 minut przed końcem rozcinamy worek by wierzch schabu się pięknie zrumienił. Po wyjęciu schab musi sobie poleżeć. Nie wolno go w tym czasie kroić - to częsty błąd powodujący, że soki z mięsa wypływają i mięso staje się suche. Na blogu, do którego znajdziecie link pod wpisem sporo przepisów na świąteczne sałatki