Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab pieczony to chyba jeden z najczęściej robionych przepisów na świąteczny bądź niedzielny obiad, tuż po roladach wołowych zwłaszcza na G. Śląsku.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24975
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6078
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 356
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24975
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6078
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 356
Składniki
Schab w kawałku umyć i osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Naciąć w szachownicę dość by przeprawy przeszły mięso.
Kolejno przygotować marynatę do pieczonego schabu. W tym celu wymieszać olej (lub oliwę) z przyprawami (czosnkiem przeciśniętym przez praskę, majerankiem, papryką słodką, papryką ostrą, solą i pieprzem do smaku). Dodać whisky.
Schab włożyć do pojemnika, zalać marynatą i masować mięso w marynacie przez kilka minut (około 2-3 minuty), by marynata lepiej się wchłonęła. Marynata lepiej wniknie do mięsa jeśli ponacinamy je w szachownicę. Następnie zamknąć pojemnik (ew. naczynie żaroodporne) i wstawić mięso do lodówki najlepiej na 24 godziny (ale można krócej – 12 h to takie minimum, by mięso odpowiednio przeszło przyprawami).
Piekarnik rozgrzać do 190 st. C z funkcją góra-dół, bez termoobiegu. Umieścić schab na blaszce i ustawić na środkowym poziomie piekarnika. Piec przez około 80 minut. UWAGA! Na każdy 1 kg mięsa przypada 60 minut pieczenia. Jeśli użyjecie większej sztuki mięsa, np. 1,5 kg to czas pieczenia należy odpowiednio wydłużyć (w tym przypadku do 90 minut). Po upieczeniu wyciągnąć schab z piekarnika, umieścić go w misie, zdjąć pokrywę naczynia i pozostawić mięso na 10-15 minut, by soki równo rozeszły się po mięsie. Dzięki temu plastry schabu będą bardziej soczyste. Nie należy kroić mięsa od razy po wyciągnięciu z piekarnika.
Pokrojony w plastry schab polać powstałym przy pieczeniu sosem. Podawać, np. z ziemniakami z wody. Smacznego!