Prostota przepisu. Nie wygórowana cena. Schab nigdy nie będzie tak kruchy jak przyrządzony w ten sposób.
Schab w kapuście
Składniki
- schab bez kości - 1kg
- kapusta kiszona - 0,5kg
- cebula - 2sztuki
- śmietana słodka 30% - woreczek (200ml)
- mąka do panierowania
- tymianek świeży
- ziele angielskie
- liść laurowy
- oliwa z oliwek
- pieprz
- sól
Składniki
- schab bez kości - 1kg
- kapusta kiszona - 0,5kg
- cebula - 2sztuki
- śmietana słodka 30% - woreczek (200ml)
- mąka do panierowania
- tymianek świeży
- ziele angielskie
- liść laurowy
- oliwa z oliwek
- pieprz
- sól

Etapy przygotowania
Umyty i odtłuszczony schab dzielimy na kotlety. Rozbijamy mięso tłuczkiem i nacieramy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Obtaczamy kotlety w mące i smażymy na patelni z odrobiną oliwy do rumianego koloru. Z jednej i drugiej strony.
Odkładamy kotlety na osobny talerz, a w tłuszczu uzyskanym z ich smażenia rumienimy pokrojoną w talarki cebulę. Złoty kolor cebuli da na sygnał by na patelnię trafiła pokrojona kiszona kapusta. Podsmażamy całość jakieś 5 minut doprawiając angielskim zielem, liściem laurowym, pieprzem i solą.
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą układamy kilkoma warstwami mięso i kapustę. Warstwa mięsa - warstwa kapusty. Na wierzch trafia kilka ziaren ziela angielskiego, liści laurowych i gałązki świeżego tymianku moczonego w oliwie. Całość doprawiamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem i oblewamy całym woreczkiem słodkiej śmietanki. Schab w kapuście musi się piec około godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Podajemy z guminklyjzami lub tradycyjną śląską kluską tartą zwaną też czorną. Boskie jedzenie mimo prostoty przepisu. BTW przepis na kluski śląskie szare znajdziecie na blogu - ZAPRASZAM

Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (6)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pożywna, smaczna.
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 845
Nie ma to jak domowe pierogi z ziemniakami, serem i cebulką.
Odsłon: 1344
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pożywna, smaczna.
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 845
Nie ma to jak domowe pierogi z ziemniakami, serem i cebulką.
Odsłon: 1344



Składniki
- schab bez kości - 1kg
- kapusta kiszona - 0,5kg
- cebula - 2sztuki
- śmietana słodka 30% - woreczek (200ml)
- mąka do panierowania
- tymianek świeży
- ziele angielskie
- liść laurowy
- oliwa z oliwek
- pieprz
- sól
Umyty i odtłuszczony schab dzielimy na kotlety. Rozbijamy mięso tłuczkiem i nacieramy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Obtaczamy kotlety w mące i smażymy na patelni z odrobiną oliwy do rumianego koloru. Z jednej i drugiej strony.
Odkładamy kotlety na osobny talerz, a w tłuszczu uzyskanym z ich smażenia rumienimy pokrojoną w talarki cebulę. Złoty kolor cebuli da na sygnał by na patelnię trafiła pokrojona kiszona kapusta. Podsmażamy całość jakieś 5 minut doprawiając angielskim zielem, liściem laurowym, pieprzem i solą.
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą układamy kilkoma warstwami mięso i kapustę. Warstwa mięsa - warstwa kapusty. Na wierzch trafia kilka ziaren ziela angielskiego, liści laurowych i gałązki świeżego tymianku moczonego w oliwie. Całość doprawiamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem i oblewamy całym woreczkiem słodkiej śmietanki. Schab w kapuście musi się piec około godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Podajemy z guminklyjzami lub tradycyjną śląską kluską tartą zwaną też czorną. Boskie jedzenie mimo prostoty przepisu. BTW przepis na kluski śląskie szare znajdziecie na blogu - ZAPRASZAM
zrobiłem ten schab jest wyśmienity:)
schab wyszedl cudownie smaczny i kruchpolecam goraco
srk76 szkoda, ze tu nie zagladasz.... wyprobowalam twoj przepis i naprawde polecam! jedynie dodam nastepnym razem wiecej kapusty kiszonej ale to nie zmienia faktu ze przepis jest super:)) polecam i pozdrawiam:))
a jaka ma pojemnosc "woreczek smietany"? przepis mnie bardzo zaciekawil i chcialabym w wekeend sprobowac, pozdrawiam:)) na zdjeciu wyglada bardzo smakowicie!
Warto. Też miałem opory przed takim połączeniem :)