Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prostota przepisu. Nie wygórowana cena. Schab nigdy nie będzie tak kruchy jak przyrządzony w ten sposób.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6929
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5194
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2248
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6929
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5194
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2248
Składniki
Umyty i odtłuszczony schab dzielimy na kotlety. Rozbijamy mięso tłuczkiem i nacieramy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Obtaczamy kotlety w mące i smażymy na patelni z odrobiną oliwy do rumianego koloru. Z jednej i drugiej strony.
Odkładamy kotlety na osobny talerz, a w tłuszczu uzyskanym z ich smażenia rumienimy pokrojoną w talarki cebulę. Złoty kolor cebuli da na sygnał by na patelnię trafiła pokrojona kiszona kapusta. Podsmażamy całość jakieś 5 minut doprawiając angielskim zielem, liściem laurowym, pieprzem i solą.
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą układamy kilkoma warstwami mięso i kapustę. Warstwa mięsa - warstwa kapusty. Na wierzch trafia kilka ziaren ziela angielskiego, liści laurowych i gałązki świeżego tymianku moczonego w oliwie. Całość doprawiamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem i oblewamy całym woreczkiem słodkiej śmietanki. Schab w kapuście musi się piec około godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Podajemy z guminklyjzami lub tradycyjną śląską kluską tartą zwaną też czorną. Boskie jedzenie mimo prostoty przepisu. BTW przepis na kluski śląskie szare znajdziecie na blogu - ZAPRASZAM