Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To już chyba będzie 2 rok, gdy nie kupuję wędlin w sklepie. Po prostu robię je sama. A prawda jest taka, że nic nie zastąpi tych zrobionych we własnej kuchni :) I to jest naprawdę uzależniające. Kolejny przepis na domowy schab dostałam od mojej mamy. Może mięso po upieczeniu nie należy do najwilgotniejszych, ale jego smak jest powalający. Polecam w ten sposób przyrządzić również karkówkę.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5334
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5334
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Składniki
Schab dokładnie myjemy i oczyszczamy. Cienkim widelcem nakłuwamy mięso od góry i od spodu. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę.
Mięso dokładnie nacieramy przyprawami w kolejności: czosnek - musztarda - zioła, a następnie zawijamy w rękaw do pieczenia i chowamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Na dużą blachę wysypujemy 1/2 kg soli. Spód rękawa w którym znajduje się mięso odcinamy. Schab układamy na soli (musimy zadbać o to, aby folia z reszty mięsa się nie zsunęła, inaczej podczas pieczenia może nam się trochę przypalić).
Schab pieczemy 2 godz. w 180*C. Na ostatnie 10 minut pieczenia ściągamy folię.