Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne danie na obiad na szczególną okazję.
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 284
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3199
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1203
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 284
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3199
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1203
Składniki
Schab umyć , ubić. Marynatę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, zamarynować schab na 2 godziny. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, przecisnąć przez praskę. Marchewkę obrać. Cebulę obrać , pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić. Cukinię umyć , zetrzeć na tarce o grubszych otworach , zetrzeć również marchewkę. Pomidory pokroić w kostkę.
W brytfance rozgrzać trochę oleju i obsmażyć schab, wyjąć go. Wrzucić cebulę, smażyć 1 minutę, dodać marchewkę i pieczarki , doprawić solą i pieprzem, smażyć 3 minuty, dodać cukinię, pomidory, doprawić ziołami prowansalskimi, dodać liść laurowy, ziele angielskie, całość smażyć 2 minuty. Włożyć schab, podlać winem, dusić 5 minut. Podlać bulionem dusić 30 minut, pod koniec doprawić pieprzem.
Gdy będzie się dusił schab do przeciśniętych ziemniaków dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, żółtko, śmietanę, ścięty szczypiorek, wszystko wymieszać. Białko ubić na sztywno , dodać doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Masę ziemniaczaną nałożyć do foremek na muffinki ,( 6 szt.), wstawić do piekarnika i piec 20 minut.
Podawać z przygotowanym schabem z warzywami i surówką lub pomidorami.