Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, wędzony wieprzowy schab, uwędzony metodą garnkową, 3 godziny, w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza i 30 minut, w temperaturze 80 stopni Celsjusza (podpiekanie). Do wędzenia użyto zrębków olcha/buk.
pojemnik do peklowania, nóż, garnek do wędzenia, zrębki wędzarnicze
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1061
Polecam.
Odsłon: 1018
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 891
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1061
Polecam.
Odsłon: 1018
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 891
Składniki
Peklowanie na mokro, 5 dni: W 250 ml. wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier. Ilość peklosoli, cukru i wody podaje tabela Dziadka, w zależności którą opcję wybierzemy. Ja wybrałem opcję mniej słoną. Mieszamy i taką solanką sporządzamy nastrzyk mięsa w kilku miejscach, a pozostałą zalewamy przygotowane mięso. Zalane mięso umieszczamy do lodówki.
Wykonanie: Po okresie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki, osuszamy ręczniczkami papierowymi i osznurowujemy przędzą wędliniarską. Wieszamy na kiju w celu osuszenia na 24 godziny, mięso do uwędzenia w garnku musi być dobrze obsuszone.
Wędzimy w temperaturze 55-60 stopni Celsjusza 3 godziny, podpiekamy w temperaturze 80 stopni Celsjusza 30 minut, na zrębkach olcha/buk.
Wyjmujemy uwędzone mięso z gara w którym wędziliśmy i wieszamy na kiju na kilka godzin i ostudzone wkładamy do lodówki.
Kroimy po kilku godzinnym przechowywaniu w lodówce. Smacznego!!!