Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczny schab w polskiej wersji a`la wellington.
Organizacja licznych przyjęć rodzinnych w ciągu roku, wymaga od nas przygotow...
Odsłon: 28610
Prosta w przygotowaniu, pyszna i szybka przekąska na każdą okazję. Do przygo...
Odsłon: 145
Polecam. Wędzone szprotki podkręcają smak i zapach.
Odsłon: 72
U mnie obowiązkowo w święta.
Odsłon: 94
Organizacja licznych przyjęć rodzinnych w ciągu roku, wymaga od nas przygotow...
Odsłon: 28610
Prosta w przygotowaniu, pyszna i szybka przekąska na każdą okazję. Do przygo...
Odsłon: 145
Polecam. Wędzone szprotki podkręcają smak i zapach.
Odsłon: 72
U mnie obowiązkowo w święta.
Odsłon: 94
Składniki
Aby schab był równomiernie słony, najlepiej jest go zostawić w posolonej wodzie z przyprawami na 24 godziny.- 1 łyżka soli na każdy litr zawartości w garnku. Lepiej też zdjąć błonę ze schabu.
Schab się obsmaża na rumiano. W między czasie można posiekać cebulę usmażyć ją na rumiano i dodać dżem z derenia lub inny gęsty kwaśny, i go doprawoć solą i pieprzem i go zredukować.
Ciasto wyrabia się tak jak na pizze. Saszetkę drożdży rozrabia się z odrobiną wody i mąki i szczyptą cukru. Potem dodaje się rozczyn do mąki z oliwa i solą. Dodając wodę wyrabia się elastyczne ciasto i zostawia do wyrośnięcia.
Schab szczelnie obkłada się "dżemem" kładzie się na cieście i ciasto się zawija i formuje. Posmarowane mlekiem lub jajem będzie lepiej wygąldać. Piec pod kawałkiem papieru do pieczenia ponad godzinę.
Smacznego :)