Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Schab z nutą cytrynową w kolorowym pieprzu i ziołach"
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34674
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 910
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 349
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3957
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34674
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 910
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 349
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3957
Składniki
Schab umyj, wytrzyj do sucha, natrzyj solą. Szalotkę oraz czosnek obierz, posiekaj. Skórkę z cytryny pokrój w drobną kostkę. Zioła opłucz, osusz, trochę bazylii odłóż do dekoracji, a resztę ziół posiekaj.
Do miseczki wsyp posiekane zioła, skórkę cytrynową oraz czosnek i szalotkę. Dodaj obydwa rodzaje pieprzu i płatki chili. Dolej oliwę. Dokładnie wymieszaj. Mięso posmaruj przygotowaną marynatą. lekko ją wetrzyj. Schab przykryj i włóż do lodówki na 4–6 godzin. Zamarynowany schab przełóż do brytfanki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200oC. Piecz około godziny.
Od czasu do czasu mięso podlewaj wrzącą wodą. Gotową pieczeń przełóż na półmisek. Potnij na porcje. Przed podaniem udekoruj odłożoną bazylią oraz plasterkami limonki i cytryny.
75 min; Cena porcji: 4,80 zł; Porcja: 395 kcal.Źródło: Naj