Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 15-04-2009
Schab w znanym już wydaniu "nadziewanym" ale w pierzynce z porów i złocistego ciasta:)
Ulubiony dodatek do obiadu każdego małego i dużego łasucha .
Odsłon: 83
Ulubiony dodatek do obiadu każdego małego i dużego łasucha .
Odsłon: 83
Składniki
Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, aby rozmroziło się w pokojowej temperaturze zanim zrobimy całą potrawę. Śliwki i morele zalewamy wrzątkiem, aby zmiękły.
W schabie wycinamy tuneliki, w które wkładamy śliwki i morele. Ilość owocu zależy od upodobań. Następnie mięso nacieramy solą, pieprzymy i posypujemy ziarenkami smaku lub kucharkiem. Wkładamy do pieca i pieczemy aż mięso będzie rumiane i gotowe.
Por obieramy, kroimy w wałeczki ok.10 centymetrowe, następnie przekrawamy je na pół, aby powstały takie pojedyncze łódeczki, którymi potem obłożymy schab. Pokrojony por wkładamy do wody osolonej i gotujemy aż będą miękkie.
Rozmrożone ciasto rozkładamy na płasko, kładziemy na to schab i obkładamy je porami. Zawijamy ciasto wokół mięsa i szczelnie zalepiamy.
Odkrawamy odstające kawałki ciasta, z których potem można zrobić jakieś ozdoby. Smarujemy wszystko roztrzepanym żółtkiem i pieczemy aż będzie rumiane.