Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Schab z sosem ogórkowym"
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 30
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 111
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 698
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 78
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 30
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 111
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 698
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 78
Składniki
Oczyść i umyj mięso. Naszpikuj je czterema ogórkami konserwowymi, używając długiego, wąskiego noża. Z wierzchu natrzyj mięso mieszanką soli i pieprzu. Cebule obierz i pokrój drobno. W większym rondlu rozgrzej olej. Podsmaż na nim mięso ze wszystkich stron, by zamknąć pory, a później wyjmij. Do garnka dodaj pokrojone cebule, podsmaż, a następnie wlej około pół litra wody.
Ponownie włóż mięso i dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Najpierw duś mięso pod przykryciem przez około pół godziny. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Następnie zdejmij pokrywkę z rondla i wstaw mięso do piekarnika. Zapiekaj przez około 30 minut, aż pieczeń będzie miała złotą skórkę. Następnie wyjmij ją z piekarnika i wstaw do ciepłego miejsca. Wysmaż sos tak, aby odparować wodę.
Oprósz go mąką, wymieszaj i wlej pół litra wody lub bulionu warzywnego. Gotuj 15 minut na średnim ogniu. Pokrój w paseczki resztę ogórków. Obierz czerwoną cebulę i pokrój w półtalarki. Warzywa podsmaż na dwóch łyżkach oleju. Gdy zmiękną, dodaj je do sosu. Dopraw solą. Pokrój pieczeń w plastry i podlej sosem. Podawaj z ryżem.
Czas: 90 minut | Poziom: średni | 4-6 porcji, 420 kcal/porcja.Źródło: Tele Tydzień