Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Schab z sosem ogórkowym"
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 132
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7242
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 158
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 91
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 184
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 132
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7242
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 158
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 91
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 184
Składniki
Oczyść i umyj mięso. Naszpikuj je czterema ogórkami konserwowymi, używając długiego, wąskiego noża. Z wierzchu natrzyj mięso mieszanką soli i pieprzu. Cebule obierz i pokrój drobno. W większym rondlu rozgrzej olej. Podsmaż na nim mięso ze wszystkich stron, by zamknąć pory, a później wyjmij. Do garnka dodaj pokrojone cebule, podsmaż, a następnie wlej około pół litra wody.
Ponownie włóż mięso i dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Najpierw duś mięso pod przykryciem przez około pół godziny. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Następnie zdejmij pokrywkę z rondla i wstaw mięso do piekarnika. Zapiekaj przez około 30 minut, aż pieczeń będzie miała złotą skórkę. Następnie wyjmij ją z piekarnika i wstaw do ciepłego miejsca. Wysmaż sos tak, aby odparować wodę.
Oprósz go mąką, wymieszaj i wlej pół litra wody lub bulionu warzywnego. Gotuj 15 minut na średnim ogniu. Pokrój w paseczki resztę ogórków. Obierz czerwoną cebulę i pokrój w półtalarki. Warzywa podsmaż na dwóch łyżkach oleju. Gdy zmiękną, dodaj je do sosu. Dopraw solą. Pokrój pieczeń w plastry i podlej sosem. Podawaj z ryżem.
Czas: 90 minut | Poziom: średni | 4-6 porcji, 420 kcal/porcja.Źródło: Tele Tydzień