Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy mamy już dość wędlin z konserwantami, czas na przyrządzenie własnej wędliny. Smaczna i naprawdę prosta której zapachem i smakiem można delektować się na długi czas. Każdemu gorąco polecam zaopatrzenie się w szynkowar i DO DZIEŁA !
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 7990
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 271
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 106
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2167
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 676
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 7990
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 271
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 106
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2167
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 676
Składniki
Do wody wrzucamy czosnek, liść laurowy i wszystkie przyprawy. Gotujemy przez 15 min. Następnie odstawiamy do przestygnięcia i dodajemy sól peklującą.
Schab płuczemy pod zimną wodą. Osuszamy następnie nakłuwamy tak aby smak przypraw doszedł do każdego kawałka mięska i zlewamy wodą z przyprawami w pojemniku. Mięso powinno być ściśle ułożone i przykryte w całości wodą. Zostawiamy na ok 4 dni w lodówce.
Kiedy mięsko mamy już zapeklowane nacieramy je kolorowym czosnkiem. Do szynkowaru wkładamy woreczek i przekładamy samo mięsko. Zakręcamy woreczek a następnie przyciskamy sprężyną i zamykamy szynkowar.
Wodę w garnku doprowadzamy do temperatury 80 stopni i w niej parzymy schab w szynkowarze przez ok 2h. W momencie kiedy osiągniemy pożądaną temperaturę możemy przełożyć termometr do szynkowaru. Po ok 2 h schab powinien osiągnąć temperaturę 70 stopni.
Szynkowar przelewamy chłodną wodą. Chłodzimy a następnie odstawiamy do lodówki na min. 12h. Polecam jednak ok. 20 h