Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab ze śliwką to powrót do szlacheckiej tradycji kulinarnej. Dzięki dodatkowi suszonych śliwek i ziół mięso staje się bogate w smak, miękkie i soczyste. Schab ze śliwką na ciepło podaj z ziemniakami lub kopytkami. W wersji na zimno możesz go serwować jako domową wędlinę.
paszteciki z ciasta serowego - bez drożdży i proszku do pieczenia
Odsłon: 275
Bitka schabowa podana z kluskami śląskimi i buraczkami.
Odsłon: 935
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 215
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 160
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 690
Polecam.
Odsłon: 253
paszteciki z ciasta serowego - bez drożdży i proszku do pieczenia
Odsłon: 275
Bitka schabowa podana z kluskami śląskimi i buraczkami.
Odsłon: 935
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 215
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 160
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 690
Polecam.
Odsłon: 253
Składniki
Najpierw przygotuj marynatę. Do dużego garnka wlej wodę (ok.2 litry) dodaj przyprawy i sól, doprowadź do wrzenia i zostaw do całkowitego ostygnięcia. Dokładnie umyj schab, włóż do marynaty, zamknij pokrywkę i zostaw w lodówce na całą noc.
Po tym czasie wyjmij schab z marynaty i ostrym nożem wytnij w środku mięsa kieszonkę. Uważaj, by nie przeciąć schabu na wylot.
Śliwki zalej wrzątkiem i pozostaw w wodzie przez minutę, następnie odcedź. Polej śliwki rozpuszczonym masłem i włóż je do przygotowanej w mięsie kieszonki. Mięso z zewnątrz natrzyj mieszanką soli, pieprzu i suszonego rozmarynu, a następnie włóż do siatki wędliniarskiej. Przygotowany schab przenieś do naczynia żaroodpornego i (szczelnie) przykryj folią aluminiową lub włóż do rękawa do pieczenia. Uprzednio podlej mięso ok. 100 ml wody.
Wstaw naczynie ze schabem do pieca nagrzanego do 180°C i piecz ok. 1 godziny. Po tym czasie zdejmij folię aluminiową lub przetnij rękaw i piecz dodatkowe 30-40 minut. Po upieczeniu wyjmij mięso, odczekaj około 10 minut i dopiero pokrój.