Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne szparagi zawinięte w schab i boczek podane z ziemniaczkami hassleback kiedy chcesz się popisać przed goścmi ;)
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 70
Biszkopt nie opada po upieczeniu i jest nieco wilgotniejszy od tradycyjnego....
Odsłon: 505
Na karnawałowe spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi proponuję przepis na pącz...
Odsłon: 7104
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 70
Biszkopt nie opada po upieczeniu i jest nieco wilgotniejszy od tradycyjnego....
Odsłon: 505
Na karnawałowe spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi proponuję przepis na pącz...
Odsłon: 7104
Składniki
Zaczynamy od ziemniaków gdyż te robią się najdłużej. Odpalamy piekarnik na 200 stopni. Najpierw ziemniaki dokładnie myjemy, następnie kładziemy na drewnianej łyżce i robimy nacięcia co 2mm. Dzięki podłożonej łyżce ziemniak nie powinien przekroić się do końca, ale i tak warto na niego uważać. Na każdego ziemniaczka kładziemy ok pół łyżeczki masła i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20min. Po tym czasie wyciągamy ziemniaki, znowu smarujemy masłem i ponownie wkładamy do piekarnika. 5min przed końcem pieczenia można posypać je startym serem.
Następnie przygotowujemy szparagi które myjemy, obcinamy końcówki i podgotowujemy na parze 5min aż będą lekko miękkie.
Schab kroimy na plastry o grubości 2cm i cienko rozbijamy, od wewnętrznej strony lekko solimy, smarujemy masłem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posypujemy startym serem. Dajemy 2-3 szparagi i ciasno zawijamy. Szparagi mogą trochę wystawać, to nie przeszkadza. Zawiniętą roladkę dodatkowo owijamy gdzieś trzema plastrami boczku i spinamy wykałaczkami. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na średnim ogniu ok 4 min z każdej strony aż się boczek zarumieni. Ważne aby nie ruszać naszym zawijasem co chwila, ale dać mu poleżeć i zarumienić się.
Gotowe smacznego! :)