Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne szparagi zawinięte w schab i boczek podane z ziemniaczkami hassleback kiedy chcesz się popisać przed goścmi ;)
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2159
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12314
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2159
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12314
Składniki
Zaczynamy od ziemniaków gdyż te robią się najdłużej. Odpalamy piekarnik na 200 stopni. Najpierw ziemniaki dokładnie myjemy, następnie kładziemy na drewnianej łyżce i robimy nacięcia co 2mm. Dzięki podłożonej łyżce ziemniak nie powinien przekroić się do końca, ale i tak warto na niego uważać. Na każdego ziemniaczka kładziemy ok pół łyżeczki masła i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20min. Po tym czasie wyciągamy ziemniaki, znowu smarujemy masłem i ponownie wkładamy do piekarnika. 5min przed końcem pieczenia można posypać je startym serem.
Następnie przygotowujemy szparagi które myjemy, obcinamy końcówki i podgotowujemy na parze 5min aż będą lekko miękkie.
Schab kroimy na plastry o grubości 2cm i cienko rozbijamy, od wewnętrznej strony lekko solimy, smarujemy masłem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posypujemy startym serem. Dajemy 2-3 szparagi i ciasno zawijamy. Szparagi mogą trochę wystawać, to nie przeszkadza. Zawiniętą roladkę dodatkowo owijamy gdzieś trzema plastrami boczku i spinamy wykałaczkami. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na średnim ogniu ok 4 min z każdej strony aż się boczek zarumieni. Ważne aby nie ruszać naszym zawijasem co chwila, ale dać mu poleżeć i zarumienić się.
Gotowe smacznego! :)