Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczyste mięso przyprawione pikantną mieszanką przypraw w środku kryje miłą niespodziankę - słodkie, pachnące latem owoce: miechunki, morele i nektarynki.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113152
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 569
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 929
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 654
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113152
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 569
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 929
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 654
Składniki
W środku schabu robimy nacięcie na wylot, powstały otwór, lekko rozpychamy dłonią. Z moreli i nektarynek wyjmujemy pestki. Z nektarynek zdejmujemy skórkę. Cebulę obieramy i kroimy na kawałki. Miechunki obieramy z niejadalnej otoczki. Do powstałego otworu w schabie wkładamy przygotowane owoce, listki tymianku i kawałki cebuli. Otwory spinamy wykałaczką. Ziarna pieprzu, ziele angielskie, kolendrę i gorczycę rozcieramy w moździerzu. Dodajemy obrany czosnek i jeszcze chwilę rozcieramy. Mieszankę pieprzową mieszamy z pozostałymi przyprawami. Powstałą mieszanką nacieramy dokładnie mięso. Schab przekładamy do naczynia żeliwnego/żaroodpornego, podlewamy wodą około 100 ml, dokładamy listki laurowe i pieczemy w 200 stopniach C przez godzinę. Mięso możemy podawać od razu po upieczeniu lub po ostudzeniu jako wędlinę do kanapek.