Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczyste mięso przyprawione pikantną mieszanką przypraw w środku kryje miłą niespodziankę - słodkie, pachnące latem owoce: miechunki, morele i nektarynki.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37388
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 51
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 128
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 114
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37388
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 51
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 128
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 114
Składniki
W środku schabu robimy nacięcie na wylot, powstały otwór, lekko rozpychamy dłonią. Z moreli i nektarynek wyjmujemy pestki. Z nektarynek zdejmujemy skórkę. Cebulę obieramy i kroimy na kawałki. Miechunki obieramy z niejadalnej otoczki. Do powstałego otworu w schabie wkładamy przygotowane owoce, listki tymianku i kawałki cebuli. Otwory spinamy wykałaczką. Ziarna pieprzu, ziele angielskie, kolendrę i gorczycę rozcieramy w moździerzu. Dodajemy obrany czosnek i jeszcze chwilę rozcieramy. Mieszankę pieprzową mieszamy z pozostałymi przyprawami. Powstałą mieszanką nacieramy dokładnie mięso. Schab przekładamy do naczynia żeliwnego/żaroodpornego, podlewamy wodą około 100 ml, dokładamy listki laurowe i pieczemy w 200 stopniach C przez godzinę. Mięso możemy podawać od razu po upieczeniu lub po ostudzeniu jako wędlinę do kanapek.