Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli przejadły Wam się kotlety schabowe lub chcecie wykorzystać schab w trochę inny sposób, wypróbujcie koniecznie ten przepis. Schabowe poduszki możecie nadziewać czym tylko zechcecie. Ja wykorzystałam do tego różne sery, ale równie smaczne wyjdą jeśli połączycie ser żółty z pieczarkami.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 350
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 45
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 369
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 809
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 350
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 45
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 369
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 809
Składniki
Schab oczyszczamy z błon i kroimy na plastry grubości dwóch kotletów schabowych (około 2,5 cm). W każdym plastrze robimy w środku nacięcie tak aby utworzyć poduszkę. Delikatnie je rozbijamy (uważając aby nie zrobić dziury). Mięso solimy i pieprzymy.
Ser żółty, mozzarellę i oscypka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dokładnie łączymy je z pokruszoną fetą. Dodajemy posiekany tymianek. Dokładnie mieszamy farsz. Tak przygotowanym farszem nadziewamy schabowe poduszki. Każdą z nich spinamy wykałaczkami, żeby farsz nie wypłynął.
W wysokiej patelce rozgrzewamy tłuszcz. Wrzucamy na niego nasze poduszki i obsmażamy na złoty kolor z obu stron. Podpieczone mięso podlewamy około szklanką wody (tak aby przykryła mięso do połowy). Dorzucamy rozmaryn, rozgnieciony ząbek czosnku (nie musimy go obierać), przykrywamy i dusimy na średnim ogniu. Podczas duszenia kilkukrotnie obracamy mięso i uzupełniamy wodę. Mięso dusimy około 40 minut, aż schab będzie miękki. Jeśli większość wody odparowała to ją uzupełniamy. Po tym czasie wyrzucamy czosnek i rozmaryn.
W kubeczku rozrabiamy łyżkę mąki ze śmietanką. Dodajemy do niej dwie łyżki sosu i dokładnie mieszamy. Całość wlewamy do sosu, mieszamy i pozostawiamy do zagotowania. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego ;)