Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam was serdecznie w tą piękną słoneczną i jesienną niedzielę. Chciałabym was zainspirować smacznym niedzielnym obiadem a mianowicie kotletem schabowym z chrzanem. Pomysł ten podał mi Jarek z Niemiec mojego męża siostrzeniec, tak mi posmakował taki schabowy że teraz jak robię to sobie osobno bo rodzinka woli tradycyjne. Ale to dużo zależy od gustu.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4804
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9145
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4804
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9145
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Przygotować schab wieprzowy, pokroić go na plastry dwu centymetrowe ( mi wyszło 11 plastrów ). Jak już mamy pokrojone plastry każdy osobno ubić tłuczkiem do kotletów, posolić i posypać pieprzem czarnym z obu stron, układając na talerzu.
Ubity kawałek schabu ( w zależności kto w rodzinie chce ) posmarować chrzanem z obu stron. W międzyczasie jajka roztrzepać widelcem ze szczypta soli lub przyprawą np. Doprawka, przygotować również bułkę tarta. Nasmarowany kawałek schabu w chrzanie zanurzyć w jajku następnie dociskając kotlet obtoczyć go w bułce tartej.
Na patelnię położyć kostkę smalcu, roztopić ją. Następnie układać przygotowane kotlety i smażyć na małym ogniu z obu stron na złoty kolor ( nie dokładać smalcu w trakcie smażenia ponieważ będzie się odklejała panierka ).
Usmażone kotlety podałam z ziemniakami polanymi lekko tłuszczem z kotletów oraz surówką z cebulą, kiszona kapustą z olejem oraz dodatkiem pieprzu czarnego i cukru. Takie kotlety smakują znakomicie ale jeśli ktoś nie lubi może smażyć tradycyjne lub takie jakie lubi.