Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam was serdecznie w tą piękną słoneczną i jesienną niedzielę. Chciałabym was zainspirować smacznym niedzielnym obiadem a mianowicie kotletem schabowym z chrzanem. Pomysł ten podał mi Jarek z Niemiec mojego męża siostrzeniec, tak mi posmakował taki schabowy że teraz jak robię to sobie osobno bo rodzinka woli tradycyjne. Ale to dużo zależy od gustu.
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85085
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2382
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9898
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3780
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6990
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85085
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2382
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9898
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3780
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6990
Składniki
Przygotować schab wieprzowy, pokroić go na plastry dwu centymetrowe ( mi wyszło 11 plastrów ). Jak już mamy pokrojone plastry każdy osobno ubić tłuczkiem do kotletów, posolić i posypać pieprzem czarnym z obu stron, układając na talerzu.
Ubity kawałek schabu ( w zależności kto w rodzinie chce ) posmarować chrzanem z obu stron. W międzyczasie jajka roztrzepać widelcem ze szczypta soli lub przyprawą np. Doprawka, przygotować również bułkę tarta. Nasmarowany kawałek schabu w chrzanie zanurzyć w jajku następnie dociskając kotlet obtoczyć go w bułce tartej.
Na patelnię położyć kostkę smalcu, roztopić ją. Następnie układać przygotowane kotlety i smażyć na małym ogniu z obu stron na złoty kolor ( nie dokładać smalcu w trakcie smażenia ponieważ będzie się odklejała panierka ).
Usmażone kotlety podałam z ziemniakami polanymi lekko tłuszczem z kotletów oraz surówką z cebulą, kiszona kapustą z olejem oraz dodatkiem pieprzu czarnego i cukru. Takie kotlety smakują znakomicie ale jeśli ktoś nie lubi może smażyć tradycyjne lub takie jakie lubi.