Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczeń ze schabu w glazurze to świetna propozycja na niedzielny obiad, ale także dodatku do kanapek. Jest soczysta i krucha. Ma ciekawy, słodko-ostry smak, który można przełamać kwaskowatością żurawiny.
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1142
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 100
Masz ochotę zrobić najlepszy domowy pasztet drobiowy? Wbrew pozorom, nie jest...
Odsłon: 10573
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1142
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 100
Masz ochotę zrobić najlepszy domowy pasztet drobiowy? Wbrew pozorom, nie jest...
Odsłon: 10573
Składniki
Danie najlepiej smakuje z dodatkiem dżemu żurawinowego do mięs i świeżego majeranku.
Schab szybko umyj i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Możesz zostawić go na papierze na kilka minut, by całkowicie oddał wodę.
W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą wszystkie przyprawy, przeciśnięty przez prasę czosnek i olej. Wszystko dokładnie ze sobą połącz, by marynata miała zwartą konsystencję. Jeśli jest dalej zbyt sypka, dolej odrobiny oleju.
Mięso natrzyj dokładnie marynatą i owiń w folię aluminiową. Wstaw schab do lodówki na całą noc.
Następnego dnia schab przełóż do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzej do temperatury 220 st. Celsjusza.
Przygotuj glazurę. Połącz ze sobą miód, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz. Glazura powinna mieć dość gęstą konsystencję.
Posmaruj schab częścią glazury i włóż go do piekarnika bez przykrycia. Piecz przez 15 minut.
Następnie zmniejsz temperaturę do 200 st. i ponownie posmaruj mięso częścią glazury. Ponawiaj smarowanie co ok. 15 minut do końca pieczenia.
Mięso wyjmij po ok. 80 minutach pieczenia. Pieczeń ze schabu w glazurze możesz podać w formie obiadu lub po przestudzeniu, jako dodatek do kanapek.