Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczeń ze schabu w glazurze to świetna propozycja na niedzielny obiad, ale także dodatku do kanapek. Jest soczysta i krucha. Ma ciekawy, słodko-ostry smak, który można przełamać kwaskowatością żurawiny.
Danie najlepiej smakuje z dodatkiem dżemu żurawinowego do mięs i świeżego majeranku.
Schab szybko umyj i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Możesz zostawić go na papierze na kilka minut, by całkowicie oddał wodę.
W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą wszystkie przyprawy, przeciśnięty przez prasę czosnek i olej. Wszystko dokładnie ze sobą połącz, by marynata miała zwartą konsystencję. Jeśli jest dalej zbyt sypka, dolej odrobiny oleju.
Mięso natrzyj dokładnie marynatą i owiń w folię aluminiową. Wstaw schab do lodówki na całą noc.
Następnego dnia schab przełóż do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzej do temperatury 220 st. Celsjusza.
Przygotuj glazurę. Połącz ze sobą miód, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz. Glazura powinna mieć dość gęstą konsystencję.
Posmaruj schab częścią glazury i włóż go do piekarnika bez przykrycia. Piecz przez 15 minut.
Następnie zmniejsz temperaturę do 200 st. i ponownie posmaruj mięso częścią glazury. Ponawiaj smarowanie co ok. 15 minut do końca pieczenia.
Mięso wyjmij po ok. 80 minutach pieczenia. Pieczeń ze schabu w glazurze możesz podać w formie obiadu lub po przestudzeniu, jako dodatek do kanapek.
Pyszne, wilgotne ciasto pełne bakalii. Może poleżeć kilka dni i nie czerstwi...
Odsłon: 10208
Przepis dnia
Schab marynowany w przyprawach, pieczony w rękawie jest soczysty i pyszny nie...
Odsłon: 5896
Jak zrobić domowy makaron? Wbrew pozorom nie jest to takie trudne, jak mogłob...
Odsłon: 269
Kto nie był na grillu gdzie były grillowane warzywka?!
Odsłon: 26
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 96
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 193
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 89
Niebywałe,jak w ciągu miesiąca u sąsiadki wyrosły ma prawie 1 metr okazałe k...
Odsłon: 1080
Kto nie był na grillu gdzie były grillowane warzywka?!
Odsłon: 26
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 96
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 193
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 89
Niebywałe,jak w ciągu miesiąca u sąsiadki wyrosły ma prawie 1 metr okazałe k...
Odsłon: 1080
Składniki
Danie najlepiej smakuje z dodatkiem dżemu żurawinowego do mięs i świeżego majeranku.
Schab szybko umyj i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Możesz zostawić go na papierze na kilka minut, by całkowicie oddał wodę.
W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą wszystkie przyprawy, przeciśnięty przez prasę czosnek i olej. Wszystko dokładnie ze sobą połącz, by marynata miała zwartą konsystencję. Jeśli jest dalej zbyt sypka, dolej odrobiny oleju.
Mięso natrzyj dokładnie marynatą i owiń w folię aluminiową. Wstaw schab do lodówki na całą noc.
Następnego dnia schab przełóż do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzej do temperatury 220 st. Celsjusza.
Przygotuj glazurę. Połącz ze sobą miód, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz. Glazura powinna mieć dość gęstą konsystencję.
Posmaruj schab częścią glazury i włóż go do piekarnika bez przykrycia. Piecz przez 15 minut.
Następnie zmniejsz temperaturę do 200 st. i ponownie posmaruj mięso częścią glazury. Ponawiaj smarowanie co ok. 15 minut do końca pieczenia.
Mięso wyjmij po ok. 80 minutach pieczenia. Pieczeń ze schabu w glazurze możesz podać w formie obiadu lub po przestudzeniu, jako dodatek do kanapek.
Przepisy Wędliny
Wędliny
Smalec z boczkiem, cebulą i jabłkiem
Wędliny
Stary przepis na pasztet
Wędliny
Schab a’la sztufada - hit rodzinnych obiadów
Wędliny
Terrina z pistacjami - elegancka propozycja na rodzinne spotkania
Smalec z boczkiem, cebulą i jabłkiem
Gdy nadchodzi sezon ogórków małosolnych, robię ten smalec i piekę chleb do og...
Odsłon: 2453
Stary przepis na pasztet
Dobry pasztet powinien składać się z dobrej jakości mięsa oraz warzyw. Sekret...
Odsłon: 2395