Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Stary przepis na pasztet z przepiśnika babci. Na bazie mięsa wieprzowego, drobiowego i podrobów. Z dodatkiem suszonej żurawiny. Niesamowicie aromatyczny i soczysty. Idealny do chrupiącego pieczywa.
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1726
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15140
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 3752
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8931
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1726
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15140
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 3752
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8931
Składniki
Do garnka włóż pokrojone mięso wieprzowe, udka z kurczaka i surowy boczek. Mięso zalej wodą. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, obrane marchewki i pietruszkę. Mięso z warzywami gotuj przez około 90 minut na wolnym ogniu.
15 minut przed końcem gotowania do garnka dodaj oczyszczoną wątróbkę.
Suszoną żurawinę przełóż do miseczki i zalej wrzątkiem. Odstaw do napęcznienia.
Bułkę namocz bulionie, a następnie odsącz ją z wody. Mięso i warzywa wyciągnij z bulionu. Kawałki mięsa oddziel od kości. Obierz ząbek czosnku. Mięso z bułką, czosnkiem i warzywami zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
Do mięsnej masy dodaj zioła i przyprawy oraz żółtka jaj. Składniki wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj je do pasztetu razem z odsączoną żurawiną. Mięsną masę delikatnie wymieszaj łyżką.
Keksówkę o wymiarach 30 x 10 cm wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Mięsną masę przelej do formy.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (grzałka góra-dół). Pasztet piecz przez około 90 minut. Upieczony pasztet studź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wstaw do lodówki. Będzie gotowy do krojenia na drugi dzień.