Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sznycle schabowe w panierce"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1060
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 122
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1060
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 122
Składniki
Schab umyj, osusz. Mięso pokrój na 4 plastry. Natnij brzegi w kilku miejscach, aby cienko rozbite mięso nie zwijało się podczas smażenia. Kotlety rozbij tłuczkiem albo tępą stroną noża. Skrop sokiem z cytryny. Oprósz solą oraz pieprzem z obu stron.
Jajko wbij na talerz, roztrzep z mlekiem. Kotlety z obu stron oprósz mąką. Strzepnij jej nadmiar. Następnie zanurzaj mięso w roztrzepanym jajku i obtaczaj w tartej bułce. Panierkę możesz urozmaicić, dodając 2 łyżki startego parmezanu, mielone migdały albo posiekane zioła, np. koperek albo tymianek.
Na patelni rozgrzej olej (a jeszcze lepiej sklarowane masło), smaż na nim sznycle na złoty kolor, po 2-3 minuty z każdej strony. Potem przełóż je na kilkakrotnie złożony papierowy ręcznik, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Kotleciki udekoruj plasterkami cytryny oraz listkami botwinki. Podawaj z gotowanymi ziemniakami oraz surówką z sezonowych warzyw.
ok. 20 minut 1 porcja ok. 390 kcalŹródło: Tina