Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Szynka glazurowana z konfiturą morelową"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2494
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 127
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 176
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 743
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2494
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 127
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 176
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 743
Składniki
Przepis przysłała Katarzyna Cukier z Domaszna
Szynkę mocz przez noc w wodzie. Osącz, obwiąż nicią kuchenną, włóż do garnka. Zalej piwem i dolej zimną wodę tak, by cała szynka była zakryta. Dodaj sól, ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu oraz 2-3 goździki.
Przykryj, gotuj 2 i pół godziny na wolnym ogniu (woda powinna tylko lekko bulgotać). Szynkę ostudź w wywarze. Wyjmij, osusz. W kilku miejscach natnij na skos.
Konfiturę morelową (można użyć również brzoskwiniowej) wymieszaj z imbirem. Posmaruj szynkę. W miejsca nacięć wbij pozostałe goździki. Ułóż w formie żaroodpornej. Piecz ok. 40 minut w temp. 200°C, aż się ładnie opiecze.Źródło: Chwila dla Ciebie